Bartolomeusdagen

Den 24 augusti har Bartolomeus namnsdag. I bondeåret var det nu som hösten startade.

naturbild med vatten i förgrunden och en höstfärgad skog i bakgrunden

Med barsmässan kommer hösten.

Namnet finns med i almanackan till åminnelse av Jesus apostel Bartolomeus (i Bibel 2000 skrivs hans namn Bartolomaios efter den grekiska formen) och dagen var helgdag fram till år 1772. Bartolomeus är en grekisk-latinsk form av ett bibliskt namn med betydelsen ’Talmajs son’.

Bartolomeus är i dag ett mycket ovanligt namn i Sverige, enligt Statistiska centralbyråns namnstatistik finns år 2019 bara 77 personer som heter Bartolomeus, varav endast tio har det som tilltalsnamn.

Nu är det höst

Anledningen till att namnet ändå lever kvar i almanackan är för att det är en så kallad märkesdag Öppnas i nytt fönster. i bondeåret, en dag då man skulle börja eller avsluta något. Barsmässan (även kallad bärsmässa, bartelsmässa, balsmäss, bertilsmässa, bertelsmässa och bärtelsmässa) angav början på hösten och höstsysslorna.

Enligt uppteckningar från Hälsingland skulle humlen vara inplockat innan Barsmäss, annars blev den blöt och besk. I Västergötland uttrycks att ärtor och bönor skall skördas innan Bartolomeus med ordspråket: ”Bartla hur du bartla vill så ska ja la ha mina ärter in”. Det sägs också att det är den rätta dagen att plocka brännvinskryddan malört.

"Om Bertel har sin hud torr, så får bonden sin säd torr"

Bertel var en stor jätte som bodde på Visingsö. Han låg i fejd med bönderna och gjorde dem mycket ofog. Så kom de överens att om bönderna kunde gömma honom skulle han inte göra mer ofog för dem. Och det kontraktet gick han in på. De försökte på alla sätt men han kom alltid tillbaka. Slutligen lade de honom på en oxhud och bredde lindkol över honom. Varje år det inte regnade på Bertelsdagen skulle han få rycka ett hår ur oxhuden. Då sade han: 'År och hår de går men lindkol ruttnar aldrig' – och då blev han där.

Berättat i Alvastra, Östergötland år 1917 (arkivnummer 2415:23).

Bartolomeinatten

Bartolomeinatten kallas natten till den 24 augusti till minne av blodbadet på franska protestanter (hugenotter) den 24 augusti 1572.