- Startsida
- Lär dig mer
- Kunskapsbanker
- Lär dig mer om övriga namn
- Kommersiella namn
Kommersiella namn
Med kommersiella namn menas namn på företag, varumärken och produkter.

Sedan slutet av 1800-talet är det i Sverige lag på att alla företag ska ha ett namn. Till en början skulle innehavarens namn alltid ingå i företagsnamnet, men den bestämmelsen togs bort år 1974. De tidiga företagsnamnen innehöll därför ofta ägarens efternamn tillsammans med en beskrivande del av företagets verksamhet, till exempel Sjöbergs Kaffehandel. Denna typ av företagsnamn lever kvar fortfarande i dag, men är inte längre dominerande.
Företagsnamn speglar samhället
Företagsnamnen speglar hur samhället har förändrats med tiden. I takt med att samhället informaliserats har efternamnen bytts ut mot förnamn (Mårtens vvs, Kafé Göta). Företagsnamnen har också blivit mindre tydligt beskrivande vad som säljs eller tillhandahålls. Namnen är nu mer associativa (Du Kan Nu, ett jobbcoachföretag) och kan även bestå av initialord (IKEA).
Kommersiella namn, till exempel namn på butiker eller restauranger, är i flera fall bildade på andra språk än svenska. Inflytandet från högstatusspråken engelska och franska har blivit vanligare, och det gamla högstatusspråket latin är också populärt att plocka in i företagsnamn (Previa, Verto, Volvo). Genom val av språk i kombination med val av typsnitt, färg och så vidare signaleras ofta ett budskap till den potentiella kunden. I namn på restauranger ser vi ofta franska, italienska och spanska, språk och länder som vanligen förknippas med gastronomi. Genom språkval i namnet signaleras dels vilken typ av mat som serveras, dels att maten håller hög kvalitet. I namn på verksamheter inom skönhetsbranschen används också franska, ett språk vi förknippar med lyx och flärd. Namn bildade av engelska ord signalerar ofta vad som brukar kallas urban coolness och möter ofta inom mode- eller nöjesbranschen.
Humor och ordlekar
Inom vissa områden är humor och ordlekar ett viktigt inslag i namngivningen. Ett sådant område är frisersalonger som både i Sverige och andra länder ofta får humoristiska och tvetydiga namn. Några sådana exempel är Huvudsaken, Sax & Fön, Klipp till frisören och Agaton Sax.
Varumärken och produktnamn
Namn på varumärken och produkter räknas till samma namnkategori som företagsnamn – kommersiella namn. Variationsrikedomen för dessa namn är stor, men några återkommande inslag är:
- Personnamn (Ekströms blåbärssoppa)
- Ortnamn (Frödinge ostkaka)
- Teleskopord (Findus från ordet fruktindustri)
- Akronymer (BOB för Bra och Billigt)
- Nyskapade ord och uttryck (Risifrutti)
Liksom för företagsnamnen finns en trend att namnen blir mindre beskrivande.