Årets tecken

Varje år utser Isof årets tecken. Utifrån de förslag som allmänheten lämnar in utses ett tecken som bäst fångar årets som gått. Tecknet kan vara ett nytt tecken eller ett etablerat tecken som blivit aktuellt under året som gått.

Vem som helst kan föreslå ett eller flera tecken bör få titeln årets tecken.

Årets tecken presenteras på Teckenspråkets dag den 14 maj här på Isofs webbplats och på Facebooksidan Svensk teckenspråk – Isof Länk till annan webbplats..

Nominera årets tecken 2022

Vilket tecken tycker du ska bli Årets tecken? Nu kan du nominera ett eller flera tecken. Nomineringar skickas via mejl till teckensprak@isof.se eller som ett meddelande på Facebooksidan Svenskt teckenspråk – Isof Länk till annan webbplats., senast fredagen den 17 mars 2023. Ange ditt namn, vilket tecken du anser ska bli årets tecken och en kort motivering till förslaget. Skicka gärna i en videofilm på tecknet.

Årets tecken tidigare år

2021: VACCIN

Motivering: Tecknet för ’vaccin’ är inte nytt men fick hög aktualitet under året. Det handlade om hur många doser vaccin man tagit, om det skulle krävas vaccinpass och vilket företag som vaccinet kom ifrån. Det gick knappast att undvika att använda tecknet.

2020: CORONA

Motivering: Tecknet för ’corona’ är unikt på så sätt att det fick mycket snabb spridning i teckenspråksvärlden, såväl i Sverige som internationellt, via sociala medier. Flera varianter av tecknet lanserades i början av pandemin runt om i världen och det som fick störst spridning är tecknet som bland annat används i Sverige.