Skrämselväsen

Källargubben och tandtrollet. Vissa väsen uppfinns mest för att hålla ordning på barnen.

Skrämselväsen är ett slags väsen som uppfunnits av vuxenvärlden för att uppfostra barnen, eller skrämma dem till lydnad. Vanligtvis förlorar dessa väsen sin betydelse när barnen blir äldre.

Skrämselväsen förr

I äldre tid fanns det en hel del olika figurer som användes för att se till att barnen stannade inomhus efter mörkrets inbrott och för att skrämma dem till lydnad. Några av dessa väsen kallades för busen, ballen, buan, mörktassen, mörksuggan eller styggmannen. Figurerna har skapats för att få barnen att lyda sina föräldrar, eller för att se till att de undviker farliga ställen, och de förlorar sin betydelse när barnen blivit äldre. Farliga platser kan vara brunnar, källor, dammar och liknande. I dessa kunde man säga att brunnskäringen, ågubben eller näcken lurade.

Skrämselväsen i dag

Skrämselväsen finns än i dag. Tandtroll kallas små figurer som sägs borra håll i tänderna på de barn som inte borstar sina tänder. Denna typ av figurer blev berömda av Thorbjörn Eger och hans barnbok om Karius och Baktus (1949). Av allt att döma tål inte dessa små filurer tandkräm eftersom de vantrivs bland rena tänder.

Andra figurer används också för att skrämma barn, exempelvis sådana som ser till att barnen inte går till farliga och läskiga utrymmen, källargubben är ett gott exempel. Andra figurer förmedlas av barnen själva, nämligen monstret under sängen eller i monstret garderoben. Ett gott skydd brukar då vara att sova med en lampa tänd. Varken monstret i garderoben eller det under sängen tycker nämligen om ljus.