Leksaker och föremål

Svärdet, smycket, favoritnallen och robotgräsklipparen – många av våra föremål får egna namn.

bildblock med en flicka som sover med ett gosedjur, en tecknad bild av en man som håller i ett svärd och en robotgräsklippare som kör på en gräsmatta

Nallen Bamse, svärdet Garm och robotgräsklipparen Dolly. Föremål med särskild betydelse får ofta individuella namn.

Föremål som har en särskild betydelse för oss kan ofta hedras med ett namn. Kända exempel från vår historia finns bland mytiska vapen (ofta svärd, till exempel kung Arthurs Excalibur, riddare Rolands Durendal och Sigurd Fafnesbanes Gram) och kända juveler (Koh-i-Noor och Cullinandiamanten). De flesta av oss lever våra liv utan storslagna juveler eller magiska svärd, men fenomenet finns även i vardagen.

Namn på leksaker

Barn namnger ofta sina gosedjur, leksaksdjur och dockor. Att det oftast är dockor och leksaksdjur som namnges beror på att det finns levande förebilder till dessa. Gosedjur och andra leksaksdjur får ofta namn som lånats av levande djur som barnet träffat eller av djur i böcker och filmer (Pelle Kanin, Simba, Bamse).

I den friare namngivningen används ofta suffixet -is (Hundis, Gullis) och omtolkade ord från allmänspråket (exempelvis namnet Bambarack från ordet 'barbacka').

Namn på robotgräsklippare och robotdammsugare

Ett område som uppmärksammats på senare år är namn på robotgräsklippare och robotdammsugare. När Isof gjorde en större insamling av namn tillsammans med tyska namnforskare visade det sig att det i båda länderna är vanligt att namnge just dessa redskap.

I samarbete med en radiokanal gjorde namnforskarna på Isof också en insamling av namn på robotgräsklippare. Bland namnen fanns vissa återkommande teman:

  • Manliga personnamn
  • Lek med ordet robot (Robban, Robert)
  • Klipparens funktion (Nibbler, Dolly)
  • Redskapets utseende (Skalman, Mr Grey)

Lästips namn på föremål

Leibring, Katharina 2013: Namn på föremål. I: Namn och namnforskning. Ett levande läromedel om ortnamn, personnamn och andra namn Länk till annan webbplats.. Red. av Staffan Nyström m.fl. Version 2 (2021-02-25). Uppsala. S. 257–2258.

Leibring, Katharina, 2002: Bultron, Papegojan P och Samiariami. Om namn på leksaker. I: Leksaksnamn och järnvägsnamn. Två uppsatser.

Leibring, Katharina, 2002: Children as name-givers – on the creation, formation and system structure of individual toy names in Sweden. In: Proceedings of the 21st ICOS conference in Uppsala, 2002. Vol. 5.