John Blund

John Blund är en mystisk liten gestalt som kommer med en påse sömnpulver som gör att barnen somnar.

Svartvit illustration föreställande liten pojke med luva och paraply som står vid ett sovande barn.

Vilhelm Pedersens illustration till H.C. Andersens saga John Blund år 1841.

John Blund anses vara en vänlig figur vars största syfte är att se till att barnen får en god nattsömn. Att han varit framme med sitt sömnpulver syns av att små samlingar som påminner om sandkorn kan sitta kvar runt ögonen när barnen vaknat.

Även om det finns sömnväsen i äldre folktro så har John Blund framförallt blivit populär och fått ett stort genomslag tack vara den danske författaren H.C. Andersen som skrev en saga om honom (på danska: Ole Lukøie) år 1842.

I våra samlingar finns både frågelistor och andra uppteckningar om John Blund. Så här berättas det i en uppteckning från Danderyd i Uppland:

Något om John Blund. I min barndom förekom John Blund i vaggvisor vid de äldres försök att få barnen lugna och villiga att lägga sig för natten. Även sagor om honom förekom.

Han skildrades i bild i de första barnböckerna som en trevlig, lite knubbig pojke i tröja och kortbyxor med luva på huvudet och paraplyet i handen.

Han kommer helt sakta till barnets säng, och spänner upp sitt paraply som är prytt med bilder ur sagovärlden – Bröderna Grimms sagor, eller folksagorna – Bockarna Bruse, Katten i stövlar etc. John Blund fängslade på så sätt barnens tankar vid sagorna och då det så lugnat ner sig, vips strödde han fin, fin sand i ögonen, så att man måste gnugga sig varpå man somnade in. Allting gick mjukt och vänligt tillväga och John Blund var ett tillförlitligt hjälpmedel vid de mindre barnens sänggående. Någon nattlig resa bort från omgivningen kan jag inte minnas ingick i min John Blunds metoder.

Bilder av John Blund såg jag i någon barnbok och i de första jultidningarna. Man tyckte han såg snäll ut. Något samröre med skyddsängeln tror jag inte förekom. Dess verksamhet låg på ett mer högtidligt och högre plan. Jag har ännu kvar ett kolorerat vykort från min mormor till min treårsdag där en skyddsängel breder sina vingar över en liten flicka som plockar blommor vid kanten av ett högt stup: 'Änglaskydd alla dagar önskar mormor'.

Berättat 1982 av kvinna född 1899 i Danderyd, Uppland (arkivnummer ULMA 32566)

Lästips om John Blund

Terenius, Margareta. Jon Blund. En etnologisk studie av Jon Blund och med honom besläktade sömnväsen. Doktorsavhandling. Uppsala 1983.