Jultomten

Den glada och fryntliga jultomten är en säregen mix av folktrons gårdstomte, den engelska Father Christmas, julbocken och helgonet Nicholaus.

Rödklädd jultomte med stor julklappssäck.

I dag är det självklart att det är jultomten som delar ut julklapparna, men under 1800-talet var det julbocken som hade det uppdraget. Jultomten som julklappsutdelare dök upp i Sverige runt tiden för det förra sekelskiftet. Under början av 1900-talet formades han till den rödklädde figur vi känner i dag.

Jenny Nyström, Coca Cola och Walt Disney

Jultomten är en helt annan figur än den äldre folktrons vresiga tomtegubbe som du kan läsa mer om här. Att de båda tomtarna har en del gemensamma drag beror mycket på konstnären Jenny Nyström som under första hälften av 1900-talet tecknade många motiv av julen, och bland dessa fanns ofta små tomtar som var inspirerade av folktrons tomtegubbe.

Under 1930-talet började Coca Cola använda sig av en gladlynt jultomte i sin marknadsföring. Denna jultomte skapades av konstnären Haddon Sunblom, vars mor kom från Sverige och far från Åland. Walt Disney tecknade också kortfilmen Tomtens verkstad (som än idag visas varje julafton på SVT) under tidigt 1930-tal, och här var bilden av jultomten fullt utvecklad. Under ungefär samma tid skrevs dikter och barnböcker med tomtetema.

Vykort föreställande en tomte i röd luva som matar en gris från en stor grötskål som står mellan dem.

Julkort målat av Jenny Nyström i början av 1900-talet. Foto: Bohusläns museum.

I Isofs samlingar finns många uppteckningar om jultomten. Så här berättar en kvinna född 1914 i Dalby socken, Skåne:

Jultomten talades det något om i mitt barndomshem. Vi vänta att han skulle komma med någon julklapp. Jag och min syster försökte ju vara snälla och duktiga så att han skulle komma med någon. Men han kom aldrig in bara knacka och satte säcken. Det var på julaftonskvällen. Första gången jag såg jultomten avbildad var nog när jag började skolan 1921. I mitt eget hem kom inte tomten in heller. Han bara ställde säcken och ringde på dörren. Men när våra döttrar gift sig och fått barn bruka våra svärsöner gå tomte. Utklädda med tomtemasker och något tomtelikt. Och den tomten bruka dela ut julklapparna. Även nu med ytterligare småttingar är någon utklädd som tomte. Men denna tomten hinner inte dela ut alla julklapparna som ligger under granen, det får någon annan göra.

Berättat 1991 av kvinna född 1914 i Dalby, Skåne (arkivnummer ULMA 36091)