Sjöodjur

Sjöodjur sägs lura i många sjöar och vatten. Mest känd i Sverige är Storsjöodjuret i Jämtland.

Animerad bild föreställande dinosaurieliknande sjöodjur i vatten.

Nessie och Storsjöodjuret och deras sjöodjurssyskon föreställs ofta som orm- eller dinosaurieliknande väsen.

I många stora sjöar och i havens djup har människan ofta tyckt sig se stora sjöodjur; det kan vara jättebläckfiskar (kraken är ett namn på en sådan) som får enorma proportioner eller andra former av monster som tänks leva i havens djup.

I Skottland är Nessie en världskändis, det sjöodjur som sägs leva i sjön Loch Ness. Men Nessie är inte ensam, i många andra länder har det rapporterats om möten med liknande sjöodjur.

Storsjöodjuret i Jämtland

I Sverige är Storsjöodjuret i Jämtland mest känd. Den dyker upp första gången i källorna på 1600-talet och beskrivs som en lång, ormliknande varelse. Från 1800-talet och framåt finns många vittnesmål om storsjöodjuret. Den har numera en egen maskot som kallas Birger och förekommer i flera barnböcker. I våra folkminnesarkiv finns också uppteckningar och inspelningar om Storsjöodjuret.

I en uppteckning från Brunflo socken i Jämtland får vi lära oss hur storsjöodjuret föddes:

På östra stranden, där Storsjön nu ligger, stodo två kärringar och kokade något i varsin gryta. Vad det skulle bli visste ingen, men ett hemskt ljud hördes ibland ur grytorna. Efter många veckors kokning råkade grytorna i svallning, och plötsligt exploderade de. Ur den ena kom en kropp med katthuvud och ur den andra en väldig orm. De omslingrade varandra och blev ett djur. Genom explotionen sprängdes ett stort gruvligt djup, som fylldes med vattnet ur grytorna. Det blev Storsjön. I denna sjö vältrade sig nu odjuret. Det spridde skräck omkring sig men syntes endast vissa tider eller år. Det växte så att det till slut omslöt ön i sjöns mitt, så att det kunde bita sig i stjärten. Storsjöodjuret hotade snart hela landet med död och förintelse. Man lejde då en mäktig man, som hette Kettil Jämte, att binda odjuret. Det gjorde han med en trollformel, som han inhögg på en väldig sten, som restes på Frösöns strand. Där ristades formeln som man kan se än i dag och runt den slingra sig ormen under fåfänga försök att göra sig fri.

Berättat år 1955 av Eric Andersson, född år 1851, i Brunflo, Jämtland (Isof, 23145)

Det finns många berättelser om människor som råkat på storsjöodjuret. Den här berättelsen skickades in till arkivet år 1965:

Utanför Vattjoms brygga i Oviken såg bryggfaktor P. Åsén omkring 1898 storsjöodjuret på ganska nära håll och på längre håll såg fem andra fullväxta personer det. Samtidigt. Det såg först ut som en upp och nedvänd båt. Men fru Åsén sade att en båt kunde det inte vara. Det höjde och sänkte sig och började ta en väldig fart, så det blev svallvågor. Det simmade mot vinden. Åsén hade inte trott att storsjöodjuret fanns men måste ändra sig då han såg det. Någon gång har andra sett det åt Vällvikshållet. En vällviksbo omtalar att han och hans far hade varit ute på Vällvikssjön och lagt ut nät när de senare for ut för att vittja näten hörde de ljud som av forsande vatten. Sjön var blank och stilla det blev bubblor på vattnet, men de såg inget. När de fick upp näten var det inte en enda fisk i dem, men en massa luftblåsor och fiskfjäll. De båda Vällviksborna blev rädda och sjundade sig få upp näten i båten och rodde därifrån. Det var några andra vällviks bor som några månader tidigare sett ett stort mörkt föremål försvinna i djupet när båten ifrån stan signalerade innan den nådde bryggan i Vällviken.

Berättat år 1965 av Per Svedmark , född 1885, i Oviken, Jämtland (Isof, 26069)

Flera släktingar

Storsjöodjuret är dock inte ensamt. Alltsedan 1800-talet finns uppgifter om att personer har sett sjöodjur, ofta i formen av stora ormliknande figurer, i flera svenska sjöar.

I vårt grannland i väst är Seljordormen i Seljordsvattnet i södra delen av Norge en kändis. Du kan läsa en berättelse om just Seljordormen på Sägenkartan.

Sjöodjur räknas till vattenväsen, och där finns släktingar som sjöjungfrun och sjöråt, näcken och bäckahästen, sjöormen och kraken.