Fantomclown

Under 2016 spred sig ett larm om skrämmande clowner som en löpeld över Sverige och stora delar av världen.

Clownfigur med flagande färg.

Tydligen lurade mördarclowner bakom var och varannan buske och det påstods att de var särskilt aktiva på natten. Barn blev vettskrämda och föräldrar blev mycket nervösa, vilket fick till följd att polisen blev nedringd av oroliga personer. Fanns det några mördarclowner och planerades verkligen en kupp där de i samlad trupp skulle störta ordningen och vända upp och ned på samhället? Nej, inget sådant förekom; det hela kan spåras till USA där ryktena först uppstod för att sedan spridas som ringar på vatten med hjälp av sociala medier. I och med att ryktet slog rot och flera larm rapporterades, ökade också ryktets proportioner. I dag är clownerna i stort sett glömda.

Vandringssägen sedan 1980-talet

Under 1980-talet spred sig en fruktan för mördarclowner över delar av USA och Storbritannien. Enligt den ryktesspridning som florerade då påstods clowner med olika kostymeringar fara runt i färgglada skåpbilar, beväpnade med svärd, knivar och pistoler. Ofta var det barn som ansågs hotade av clownerna, något som delvis påminner om vandringssägner om ”den vita skåpbilen”. I dessa berättelser vilseleds barn in i en mystisk skåpbil av en skrämmande främling. Denna typ av vandringssägner har från svenskt område samlats in av folkloristen Bengt af Klintberg i flera böcker, där den mest kända är Råttan i pizzan (1986). Hans böcker har också gjort att vandringssägner i Sverige ibland kallas för just ”klintbergare”.

Även Stephen Kings roman Det, och filmatiseringen av den, ledde till en ny våg av filmer där mördarclowner figurerade, vilka i sin tur spädde på en befintlig äldre rädsla. Rykten och fruktan för clowner kan dessvärre också spåras till tragiska reella händelser. Under 1970-talet härjade en seriemördare i USA, John Wayne Gacey. I media beskrevs han som ”Killer Clown” eftersom han dels var besatt av att teckna clowner dels uppträdde i clowndräkt under namnet ”Pogo the Clown”.