Namnbloggen

En blogg om namnen runtomkring oss.

 • Kvinnonamnet Ingemo – eller vad hände under det förra 00-talet?

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Medeltida personnamn .

  I dag bär 492 personer i Sverige kvinnonamnet Ingemo . Det är alltså inget vanligt namn, men antalet är ändå ganska imponerande, med tanke på att det inte tycks ha förekommit alls innan de första namnbärarna föds, i Sverige 1909, i Finland 1901. Både i Sverige och i Finland nådde namnet en topp omkring 1950 för att sedan gå ner. Föräldrars benägenhet att kalla sitt barn Ingemo ligger i dag på nollstrecket, men det kan förstås ändras i framtiden.

  Lämna kommentar

 • Alp-Rosen , Vampyren och Klarry – binamn hos kvinnor registrerade hos Besiktningsbyrån vid sekelskiftet 1900

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Binamn (smeknamn och öknamn) .

  Kvinnor som ansågs vara lösaktiga kunde skrivas in i rullorna vid Besiktningsbyrån i Stockholm mellan 1847 och 1918. I registren framgår det att flera kvinnor brukade olika inofficiella personnamn vid sidan av sina officiella namn, så kallade binamn. Vissa namn var självvalda medan andra var tilldelade.

  Lämna kommentar

 • Behöver Skånes högsta punkt ett namn?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Ortnamnsvård, Naturnamn, Skåne .

  I Sydsvenskan (20/1 2024) har det nyligen uppmärksammats att Skånes högsta punkt, belägen i Magleröd på Söderåsen, inte har något namn. Tidningen anordnade därför en tävling och uppmanade sina läsare att komma in med namnförslag, bland vilka en av tidningen utsedd jury skulle kora en vinnare. Det vinnande förslaget presenterades i Sydsvenskan den 24 februari: Skånehatten.

  Lämna kommentar

 • Sjörövarkaptenens oförutsedda arv

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Halland, Lappland .

  Vad har en kaparkapten i 1700-talets Halland och en nybyggare i Lycksele gemensamt? Båda bodde på Hammarkulla. Det kan låta som en inledning på en gåta eller ett dåligt skämt men är i själva verket en sann historia. Ortnamnet Hammarkulla finns idag på två vitt skilda platser och är ett intressant exempel på hur ortnamn färdas genom uppkallelse.

  Lämna kommentar

 • Krånk längs vägen

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Arkiv och insamling, Forskning, Västmanland .

  Nu ska det handla om spökerier! Eller var det kanske bara en myggsvärm? När man ser ortnamn innehållande ordet krånk kan det vara svårt att avgöra vilken betydelse som är mest trolig. Som utgångspunkt tittar vi närmare på några beryktade mylingar från Sala.

  Lämna kommentar

 • Kanske får du en Robban i julklapp i år — om individuell namngivning av maskiner och tekniska apparater

  Publicerat: . Kategorier: Namntrender, Övriga namn, Arkiv och insamling .

  I flera frågelistor har Institutet för språk och folkminnen frågat om bruket att namnge föremål, en företeelse som inte alls är ovanlig. Svaren ger oss nya insikter i en tradition som kanske är extra aktuell i dessa juletider.

  Lämna kommentar

 • Kuxmyran ‒ Inte så koxigt

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Samiska ortnamn, Västerbotten .

  Namnet Kuxmyran väcker en hel del förundran och frågan är vad ett kux kan vara för något. För att lösa denna gäckande fråga är vi tvungna att bege oss ut på en tur till Jämtland, Ångermanland, Gästrikland, Uppland och sist men minst till Malå i Lappland.

  Lämna kommentar

 • Harry, här för att stanna

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Har en prins bidragit till namnets status eller ligger en bokkaraktär bakom Harrys popularitet? Dagens namnsdag till ära kommer Sofia Carlsson att djupdyka i pojknamnet Harry som såg ut att försvinna från rampljuset i början av millenniet men gjorde en tidig återkomst.

  Lämna kommentar

 • Målvakt med diakriter

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Efternamn .

  Skriv ut diakriter när de finns – livet blir faktiskt lite roligare då! Det föreslår namnforskaren Märit Frändén (vars namn utan diakriter skulle skrivas Marit Franden) apropå stavningen av namnet på en fotbollsmålvakt.

  Lämna kommentar

 • Vilket eller vilka efternamn väljs vid giftermål?

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Efternamn, Namntrender, Personnamnslagen .

  I Sverige finns idag många möjligheter för ett gift par att välja vilket eller vilka efternamn de ska ha som officiella namn. Vems namn har högst status? Här presenterar jag statistik för olikkönade par utifrån de olika valmöjligheterna i de två senaste namnlagarna. Jag återkommer i en senare text om samkönade pars namnval.

  Lämna kommentar

 • Olika sorters - löv -namn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Forskning, Skåne .

  En av våra äldsta bebyggelsenamnstyper är namnen på - löv (i danskan - lev ). De flesta av dessa är från folkvandringstiden, men några är betydligt yngre.

  Lämna kommentar

 • Fruntimmersveckan — namn och firande i äldre tider

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina har namnsdag mellan den 19 juli och den 24 juli. Dessa sex namnsdagar har givit upphov till den så kallade fruntimmersveckan och både firande och folktro har uppstått kring dessa dagar. Men när tillkom denna namnsdagslängd och vad vet vi om namnen och firandet?

  Lämna kommentar

 • Vinga och Stora Pölsan - två fyrar

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Övriga namn, Bohuslän .

  Den som seglar norrut längs Bohuskusten med Göteborgs södra skärgård i ryggen passerar inte mindre än tolv kustfyrar.

  Lämna kommentar

 • Ubba , ett tidigmedeltida kvinnonamn

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Medeltida personnamn .

  Jag har länge avundats runologer, som med lite tur och mycket skicklighet har möjlighet att upptäcka tidigare okända personnamn. Materialet på pergament och papper från medeltiden är så pass väl genomtröskat att möjligheterna att upptäcka förut helt okända förnamn är begränsade. Hur som helst — nu har jag faktiskt upptäckt ett nytt förnamn, även om det skett genom att bläddra i en bok och även om jag inte står bakom läsningen. Emellertid tycks namnet inte ha uppmärksammats av namnforskningen tidigare, och det kan vara märkligt nog.

  Lämna kommentar

 • Skrabbhågna och andra höjder

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Binamn (smeknamn och öknamn), Arkiv och insamling, Dalarna, Härjedalen, Jämtland .

  ”De lägste kallas af Jämtarne Ruar, hvarpå följa Vålar, så Hågnar och sist Stötar, som äro de högste, samt merendels hafva något högt och brandt skär” kan man läsa i Kungliga Svenska vetenskapsakademiens handlingar från 1763. Det finns onekligen en hel del olika begrepp för höjder på dagens karta, och hågna är ett element som ingår i flera ortnamn.

  Lämna kommentar

 • Varifrån kommer ditt efternamn?

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Efternamn, Personnamnslagen .

  Under 1900-talet bytte många personer i Sverige bort sina son-namn till unika efternamn. Dessa namn har ibland kallas ”tagna” efternamn, men vi namnforskare brukar istället säga ”nybildade” efternamn. Om du har ett nybildat efternamn finns det goda möjligheter att ta reda på mer om namnets ursprung.

  Lämna kommentar

 • Vad ska barnet heta? Ingen lätt fråga för svenska föräldrar med bakgrund i olika länder

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Kan namnet påverka barnets möjligheter på arbetsmarknaden i framtiden? Kommer alla i släkten att kunna uttala namnet? Var kan barnet tänkas bo som vuxen – och hur kommer namnet att fungera där och då? Vår praktikant Frida Larsson Taghizadeh beskriver hur nyblivna föräldrar resonerar kring namnvalet och konstaterar att det inte bara handlade om att välja namn som de tyckte om.

  Lämna kommentar

 • Astrid och William populäraste babynamnen 2022

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Statistiken för babynamn givna 2022 har kommit. Här finns några överraskningar men också gamla favoriter.

  Lämna kommentar

 • Nytt material till ortnamnsregistret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Arkiv och insamling, Jämtland .

  I Isofs arkiv och digitala ortnamnsregister finns det redan miljontals namn uppskrivna, men det betyder inte att jobbet är slut ännu. Då och då dyker det upp nytt material som ska läggas in i samlingarna och det är inget som görs med ett enkelt knapptryck. Så, hur går det egentligen till när nytt material kommer in?

  Lämna kommentar

 • Vid Tjekesberget och däromkring ‒ bland skåror, sluttningar och nipor i Ådals-Liden

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Finska ortnamn, Samiska ortnamn, Ångermanland .

  Vad betyder egentligen namnet Tjekesberget ? För att lösa denna gåta blir vi tvungna att jämföra med liknande namn i Norrlands inland och titta på olika naturformationer!

  Lämna kommentar

 • Matrikeln över Jungfru Marie psaltares brödraskap i Vadstena 500 år

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Medeltida personnamn .

  För 500 år sedan, år 1522, upprättades en matrikel över ett brödraskap i Vadstena. Matrikeln är intressant bland annat ur ett namnperspektiv. Den ger nämligen insikter i bruket av personnamn i Sverige under senmedeltiden.

  Lämna kommentar

 • Rygbykärret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Arkiv och insamling, Västmanland .

  Rugby ”spelas äfven med tillhjälp af händerna och rätt våldsamma medel äro tillåtna” skrev Dagens Nyheter 1904. Josefin Devine plockar fram ett namn ur ortnamnssamlingarna som vittnar om den tid då rugbysporten introducerades i Sverige.

  Lämna kommentar

 • Varför Jimmie Åkesson icke kan antas vara norrbottning

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Efternamn, Blekinge, Dalarna, Gotland, Jämtland, Norrbotten, Skåne, Västerbotten .

  Man kan inte, bara utifrån efternamnet, avgöra varifrån i landet en person kommer. Men ibland kan man faktiskt göra en kvalificerad gissning.

  Lämna kommentar

 • Skomakare, bliv vid ditt torp!

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Arkiv och insamling .

  Efter semestern är det kanske många som börjar fundera på om det är dags att söka nya utmaningar i arbetslivet. Kanske prova något helt nytt? Men som många kloka talesätt som stammar från latin så finns även rådet att inte ge sig på sådant man inte behärskar: Sutor, ne ultra crepidam (Skomakare, bliv vid din läst). Tidigare har det funnits många skomakare i Sverige som blev vid sin läst tillräckligt länge för att lämna avtryck i namnskicket.

  Lämna kommentar

 • Sommarnyheter i Ortnamnsregistret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Binamn (smeknamn och öknamn), Arkiv och insamling .

  Arbetet med att utveckla vårt digitala ortnamnsregister fortsätter, och här berättar vi lite om vad som är på gång just nu.

  Lämna kommentar

 • Namnlängderna under 1900-talet

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Under 1900-talet fördes diskussioner i både riksdag och press kring vilka namn som borde finnas i almanackan, och namnlängden ändrades flera gånger. Här kan du läsa om debatterna och om de olika namnlängderna som användes.

  Lämna kommentar

 • Sövde – skogen vid sjön eller höjden vid sjön?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Forskning, Skåne .

  Sövde är i dag namn på by i Skåne men vad har namnet ursprungligen avsett? Mathias Strandberg utreder möjliga tolkningar av det skånska namnet.

  Lämna kommentar

 • Flerspråkiga moskénamn

  Publicerat: . Kategorier: Övriga namn, Forskning .

  Hur positionerar sig moskéer i det språkliga landskapet genom till exempel val av namn och språk? Det undersöks nu i en delstudie till projektet Språkliga landskap i Göteborg.

  Lämna kommentar

 • Vasa, Vasaborg, Vasagatan och Vasakronan

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Personnamn, Medeltida personnamn .

  Det är inte bara Vasaloppet som fått namn efter Gustav Vasa. Namnbloggen tittar närmare på Vasa som namn och som element i andra namn.

  Lämna kommentar

 • Alice och Noah populäraste barnnamnen 2021

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  För andra året i rad toppar Alice och Noah listorna över de mest populära tilltalsnamnen bland nyfödda år 2021.

  Lämna kommentar

 • Grumlig etymologi i Grymmelpussen

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Uppland .

  Var fanns Grymmelpussen och vad betyder namnet? Josefin Devine berättar om ett namnpussel i Tensta socken där ett ett GIS-program och en 1700-talskarta bidrar till lösningen.

  Lämna kommentar

 • Andersson – Sveriges toppnamn

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister! Självklart firar vi det genom att titta närmare på hennes efternamn – Andersson .

  Lämna kommentar

 • Hårfagre, Blåtand och Tveskägg – om kungars kroppsliga binamn

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Binamn (smeknamn och öknamn), Medeltida personnamn .

  För snart 150 år sedan firade Norge 1000-årsjubileum, räknat efter året 872 då Harald Hårfagre påståtts ha enat landet och bestigit tronen. Namnet Hårfagre syftar på kungens utseende, och kroppsliga binamn som syftar på håret, ansiktet eller huvudet är inte ovanliga i de medeltida källorna.

  Lämna kommentar

 • Kattkataberget och Vartasberget ‒ två berg med umesamiska substratnamn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Samiska ortnamn, Västerbotten .

  Både Kattkataberget och Vartasberget i Umeå kommun har fått sina namn inlånade från umesamiskan. Namnet Vartasberget hör ihop med utsikten, medan Kattkatabergets namn tros höra ihop med umesamiskans geä đđ gie ’ sten’, eller geä ŧ kkie ’ järv’.

  Lämna kommentar

 • Namnens ekonomi – eller varför vin, medicin och tidningar säljer

  Publicerat: . Kategorier: Övriga namn, Forskning .

  Vad har tidningar, vin och medicin gemensamt med företag och butiker i England och Frankrike? Jo, de samsas i en rykande färsk rapport från en internationell konferens om namn och ekonomi i samhället i stort.

  Lämna kommentar

 • När almanackan fick nya namn

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  År 1901 genomfördes den första stora förändringen av almanackans namnlängd: 150 namn åkte ut medan 177 nya namn fick en namnsdag.

  Lämna kommentar

 • Skarpan , Kilen och Farfarshagen

  Publicerat: . Kategorier: Övriga namn, Uppland .

  Vilken farfar gav namn åt Farfarshagen ? Forskningsarkivarie Josefin Devine har tittat nämre på tre ägonamn i Uppland.

  Lämna kommentar

 • Svanhild

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Övriga namn, Vikingatida personnamn .

  Hur hänger namnet på en färja ihop med Snorres Edda? Forskningsarkivarie Daniel Solling delar med sig av legenden om Svanhild.

  Lämna kommentar

 • Julian – ett kungligt namn i tiden

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  I mars utökades kungahuset med prinsen Julian. Sonja Entzenberg ger oss historien bakom namnet – som ökar i popularitet bland nyblivna föräldrar.

  Lämna kommentar

 • Vomb

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Skåne .

  Vomb är namn på en socken och dess kyrkby strax sydväst om Vombsjön (vars namn är bildat till bebyggelsenamnet) i mellersta södra Skåne, i de östra delarna av Lunds kommun.

  Lämna kommentar

 • Galten, Smörstacken och andra jämförelsenamn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Bohuslän .

  Sjöfart och fiske har i alla tider präglat kustområdena, och detta återspeglas i många av de namn vi i dag ser omkring oss, till exempel längs den bohuslänska kusten.

  Lämna kommentar

 • De tre vise männen eller Heliga tre konungar

  Publicerat: . Kategorier: Övriga namn .

  Den 6 januari firar vi trettonde dag jul med anledning av att några stjärntydare eller visa män kommit fram till Betlehem efter en omväg kring Jerusalem. De har i kristen tradition blivit till tre kungar och begåvats med namn ( Kasper , Melker och Baltasar ). Här skall vi uppehålla oss vid vad gruppen som helhet kallas: de tre vise männen eller heliga tre konungar .

  Lämna kommentar

 • Sylvester – en skogsman med fest och flärd

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Medeltida personnamn .

  Att Sylvester har namnsdag på just nyårsafton är ingen slump. Daniel Solling förklarar mer om namnet som går att koppla till skog, festligheter och en mäktig påve på 300-talet.

  Lämna kommentar

 • Otaheiti – så nära men ändå så långt borta

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Uppland .

  Visste du att Otaheiti ligger norr om Arlanda? I dag berättar vi om ett ortnamn med kopplingar till både Tahiti och till alla platser som ligger riktigt långt borta.

  Lämna kommentar

 • Den krokiga vägen till ett nytt digitalt ortnamnsregister

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Arkiv och insamling .

  Efter intensivt utvecklingsarbete släpptes i våras en ny version av det digitala ortnamnsregistret. Men hur skiljer sig egentligen den nya versionen från den gamla?

  Lämna kommentar

 • Kangasvägen i Junosuando i Junosuando socken i Norrbottens län

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Meänkieliska ortnamn, Norrbotten .

  I byn Junosuando vars namn på nordsamiska är Čunusavvon och på meänkieliska Junosuanto finns Kangasvägen .

  Lämna kommentar

 • Inte bara Alice och William – om namngivning av småbarn under 2010-talet

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Namntoppen för småbarn har varit stabil under hela 2010-talet. Samtidigt är det allt fler barn som får ett helt unikt namn eller en helt unik stavning. Namnforskaren Katharina Leibring redogör för trender och tendenser runt de senaste årens småbarnsnamn i Sverige.

  Lämna kommentar

 • Det blir en dag på stranden...

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Halland, Norrbotten, Skåne, Västerbotten, Ångermanland, Öland .

  Än finns det förhoppningsvis tid kvar att njuta av sol och bad. Många tar sin tillflykt till Sveriges stränder utan att kanske tänka så mycket på vad de heter. Men inte vi namnforskare!

  Lämna kommentar

 • Sjöbo

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Skåne .

  Sjöbo är en tätort i södra Skåne och centralort i kommunen med samma namn. Den by som ursprungligen bar namnet Sjöbo låg i de sydliga delarna av det som i dag är tätorten, som växte fram som järnvägsknut under 1900-talet. Det äldsta belägget på namnet påträffas i ett brev daterat 1502, där namnet skrivs ”Søbo”.

  Lämna kommentar

 • ”Mitt namn är Corona”

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  År 2020 kopplar många av oss namnet Corona till den pågående pandemin. Sonja Entzenberg ger en tillbakablick på namnets ursprung, och vida användning.

  Lämna kommentar

 • Eggskalet

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Härjedalen, Jämtland .

  Det må vara påsk- och pesachtider, men månadens aktuella namn har trots sin klang inget med ägg att göra. Isofs Josefin Devine fördjupar sig i ett ortnamn som vittnar om dess omgivande topografi.

  Lämna kommentar

 • Hedda och Frans klättrar på listorna

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender, Medeltida personnamn .

  Hedda och Frans var årets klättrare på listorna över de mest populära namnen som gavs till nyfödda barn under 2019. Båda namnen är ursprungligen smekformer av andra namn och har sina rötter i helgonnamn.

  Lämna kommentar

 • Hyppeln, Hymplarna och Hympeln

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Bohuslän, Västergötland .

  Den runda formen har gett namn åt ön Hyppeln , grundet Hymplarna och undervattensberget Hympeln i Göteborgs norra skärgård.

  Lämna kommentar

 • Theoderik och Didrik – namnen som rykt från Rökstenen

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn .

  Den högst aktuella nya tolkningen av Rökstenen har inneburit att flera personnamn nu är strukna ur historien. Här ska vi titta lite grann på ett av dessa, nämligen Þiudrikr .

  Lämna kommentar

 • Gran

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Hälsingland .

  Så här i julgranstider funderar vi över det ovanliga önamnet Gran . Namnet, som avser en ö belägen en mil utanför Hälsinglands kust, är trots sin korthet och genomskinlighet faktiskt höljt i ett visst dunkel.

  Lämna kommentar

 • Selma – från ortnamn till populärt förnamn

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Namnet Selma dök upp i Sverige på 1700-talet och med den kända författaren Selma Lagerlöf slog namnet igenom ordentligt mot slutet av 1800-talet. Under 2000-talet har namnet fått ett uppsving och klättrar nu stadigt uppåt i namntoppen.

  Lämna kommentar

 • Fränninge

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Skåne .

  Skånska Fränninge har haft sitt namn åtminstone sedan 1200-talet. Namnet hänger troligen ihop med ett äldre namn på Vollsjöån.

  Lämna kommentar

 • Efternamnsbyten inget nytt

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Efternamn, Personnamnslagen .

  Efter den nya namnlagen var det många som ville ändra sina namn. Men det här är inget nytt i Sverige – för 100 år sedan var det också populärt med efternamnsbyten.

  Lämna kommentar

 • Västerås, Westeros och Östra Aros

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Västmanland .

  Nu när sista säsongen av Game of Thrones är över är det många som kommer att sakna Westeros. Men misströsta inte alltför mycket, inom Sveriges gränser finns ju vårt alldeles egna Västerås.

  Lämna kommentar

 • Grebbestad

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Bohuslän .

  När våren är här längtar många ut till havet. Det lilla kustsamhället Grebbestad i Bohuslän är ett populärt utflyktsmål.

  Lämna kommentar

 • Bruzaholm

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Småland .

  Bruzaholm är en småländsk bruksort med ett intressant namn, inte minst tack vare den lite udda stavningen med z .

  Lämna kommentar

 • Tua

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Med anledning av att poeten Tua Forsström valts in i Svenska Akademien, tittar vi närmare på förnamnet Tua .

  Lämna kommentar

 • Maja

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender, Medeltida personnamn .

  Maja är ett populärt namn som år efter år finns med i topplistan när namnstatistiken presenteras. Ursprungligen är det ett smeknamn för Maria och Margareta .

  Lämna kommentar

 • Arlöv

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Skåne .

  Arlöv är ett ortnamn som kan spåras till början av 1100-talet. Namnet har med arvegods att göra, men frågan är vad för arvegods.

  Lämna kommentar

 • Liedakka och Lieđek

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Meänkieliska ortnamn .

  Liedakka är det meänkieliska namnet på en ödegård som numera används som turiststuga i Karesuando socken i landskapet Lappland. Men vad vet vi egentligen om namnets ursprung?

  Lämna kommentar

 • Rosenbad – från badhus till regeringskansli

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Södermanland .

  Våra ortnamn väcker ofta en mängd olika känslor och associationer, och det finns få namn som är så förknippade med makt som Rosenbad.

  Lämna kommentar

 • Vad heter partiledarna?

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Så här i valtider är det svårt att undgå det politiska samtalet. Vi har dock fokuserat på en aspekt som inte debatteras så ofta – nämligen partiledarnas namn. Vi har utgått ifrån de partier som sitter i riksdagen just nu och frågan är: kan du lista ut vem som är vem?

  Lämna kommentar

 • Trollhättan och andra förtrollande namn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Uppland, Västergötland .

  Nu när de ljusa sommarnätterna är på upphällningen och mörkret börjar återvända är det lätt att få för sig att man ser något mystiskt röra sig i skymningen. För inte allt för länge sedan var trollen en verklighet för många i vårt avlånga land och det har skapats många namn och historier kring platser tack vare trollen.

  Lämna kommentar

 • Smögen

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Bohuslän .

  Det lilla kustsamhället Smögen i Bohuslän är ett populärt semestermål. Men vad betyder ortnamnet egentligen?

  Lämna kommentar

 • Juni

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  I dessa fagra försommartider ägnar vi litet uppmärksamhet år förnamnet Juni .

  Lämna kommentar

 • Zacharias Topelius och Kuddnäs

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Personnamn, Efternamn .

  För tvåhundra år sedan föddes den finländska författaren, redaktören och professorn Zacharias Topelius på gården Kuddnäs i Österbotten. Hur fick gården sitt namn och vad vet vi om själva personnamnet?

  Lämna kommentar

 • Johannes, Olaus och Saxo

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Medeltida personnamn .

  De lärda männen Johannes och Olaus Magnus, som verkade under 1500-talet, är kända under sina latinska namnformer. Men vad hette de på svenska?

  Lämna kommentar

 • Saga

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Den 8 mars i år kan Saga fira namnsdag för första gången under 2000-talet. Men varifrån kommer namnet?

  Lämna kommentar

 • Frostviken

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Samiska ortnamn, Jämtland .

  Temperaturen ute är minst sagt omväxlande, men då och då är det i alla fall frost. Och frost hittar man även i ortnamn!

  Lämna kommentar

 • Jag önskar att jag vore i Luntertun

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Skåne .

  Jag önskar att jag vore i Luntertun , säger katten i den lågtyska versionen av Rävsagan. Den skånska staden Luntertun är sedan länge försvunnen men namnet lever kvar på platsen och fortsätter att intressera och förbrylla ortnamnsforskare.

  Lämna kommentar

 • Mörker och ljus

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  Den 21 december är det vintersolstånd, då går vi mot ljusare tider och lämnar mörkret bakom oss igen. Vad passar inte bättre då, än att lära sig lite om några namn i landet som har med just mörker och ljus att göra.

  Lämna kommentar

 • Gustav Adolf

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Den 6:e november inträffar Gustav Adolfsdagen , som firas till minne av kung Gustav II Adolfs död i Lützen för 385 år sedan.

  Lämna kommentar

 • Från Vannamylle till Jädraås – och två kvarnar med parallella namn?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Finska ortnamn, Gästrikland .

  I mitten av 1800-talet ersattes namnet Vannamylle med Jädraås. Men det gamla skogsfinska namnet lever kvar i bygden trots vårfloder och språkets försvinnande.

  Lämna kommentar

 • Drakalyckan, Drakamåla och Draknäs – spår efter drakar i Sverige?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  Nyligen har sjunde säsongen av den populära serien Game of Thrones visats i Sverige. Denna säsong har drakarna haft en mer framträdande roll än tidigare. De har i serien lämnat spår i namn såsom Dragonstone och Bay of Dragons . Hur är det då i Sverige? Kan vi se några spår av drakar här?

  Lämna kommentar

 • Fyrisfjädern – från tungviktare till lättviktare

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Uppland .

  Långt innan den första dubbelserven blivit bortdömd i Tuna backar i norra Uppsala låg här länge ett tegelbruk, och fältet intill benämndes på kartor som Tegelhagen. Numera ligger Fyrisfjädern i området – en badmintonanläggning tillhörande idrottsklubben med samma namn.

  Lämna kommentar

 • Midsommarkransen och andra somriga ortnamn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  Midsommarkransen , Sommarlust och Sommarro . Med sommaren runt knuten tittar vi närmare på några särskilt somriga ortnamn.

  Lämna kommentar

 • Ibsen och Sankt Ibb

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Efternamn, Medeltida personnamn .

  Vi tittar närmare på det berömda efternamnet Ibsen som kan kopplas till både Ven och Santiago de Compostela.

  Lämna kommentar

 • Adrian

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Namntrender .

  Namnet Adrian har tagit ett stort kliv uppåt på namnlistorna det senaste året. En ökning som är svår att förklara med annat än att det finns en förebild. Men vilken är då denna Adrian?

  Lämna kommentar

 • Donald – ett namn i nyhetsfokus

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Donald är ett namn som nämns varje dag i nyhetssändningarna. Den mest kända namnbäraren i dag är väl Donald Trump, men han är inte den enda.

  Lämna kommentar

 • Hovenäs

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Bohuslän .

  När vintern känns som kallast kan man behöva drömma sig bort, kanske till den bohuslänska sommaren.

  Lämna kommentar

 • Svea

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Sedan 1901 har Svea äran att den 2:e januari inleda årets namnsdagar – nyårsdagen är som bekant allmän namnsdag.

  Lämna kommentar

 • Slutet (och Början)

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Värmland .

  Så här när året går mot sitt slut är det intressant att notera att det finns flera bebyggelser runt om i landet med namnet Slutet .

  Lämna kommentar

 • Ny personnamnslag

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Efternamn, Personnamnslagen .

  Den 9 november antar riksdagen regeringens förslag till en ny personnamnslag.

  Lämna kommentar

 • Harpsund – nykomling i Svenskt ortnamnslexikon

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Södermanland .

  Nu har nya upplagan av Svenskt ortnamnslexikon äntligen kommit, och ett av de nytillkomna namnen är Harpsund .

  Lämna kommentar

 • Från Abbekås till Öxnevalla

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Skåne, Västergötland .

  Inom kort utkommer den nya utgåvan av Svenskt ortnamnslexikon . Boken tar oss med på en 6 300 namn lång resa genom landet, från första sidans Abbekås till sista sidans Öxnevalla .

  Lämna kommentar

 • Regna – en ovanligt regnig plats?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Östergötland .

  I skogarna i norra Östergötland finns en socken med namnet Regna . En ovanligt regnig plats? Nej, namnet har visserligen på sätt och vis med vatten att göra, men inte i form av nederbörd.

  Lämna kommentar

 • Om Kristi Flygare och soldaten Flygare

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Efternamn .

  Kristi Himmelsfärdsdag kallas i folkmun för Kristi Flygare . Men Flygare är också ett efternamn – i dag heter nästan 900 personer så i Sverige.

  Lämna kommentar

 • Påskeberget och andra påskiga höjder

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  Påskabacken , Påskeberget , Påskakull – runt om i landet finns en hel del namn på små och stora höjder som börjar på Påsk -.

  Lämna kommentar

 • Värmeln och Värmland – en pusseldeckare

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Värmland .

  Redan vid första anblicken kan man ana att det finns ett samband mellan sjönamnet Värmeln och landskapsnamnet Värmland . Men hur hänger namnen egentligen ihop? Något enkelt samband rör det sig inte om, utan snarare om en riktig pusseldeckare!

  Lämna kommentar

 • Blåsenhus och den blåsiga backen

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Uppland .

  Kvartersnamnet Blåsenhus i Uppsala går tillbaka på namnet på en stuga som varit belägen i området. Men vad är egentligen bakgrunden till namnet?

  Lämna kommentar

 • Julfällan, Julafton och andra juliga ortnamn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Småland, Östergötland .

  Vad är Julfällan och hur undviker man den? Har du fiskat på Julafton någon gång? Borde man passa sig för Julegalten?

  Lämna kommentar

 • Visingsö – efterlängtad ortnamnstolkning

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Småland .

  Just nu pågår arbetet för fullt med en ny, uppdaterad utgåva av Svenskt ortnamnslexikon. Ett namn som äntligen fått en tolkning är Visingsö .

  Lämna kommentar

 • Disälv – ett urgammalt namn

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Vikingatida personnamn .

  Kvinnonamnet Disälv har urgamla anor – redan för tusen år sedan vandrade det omkring ett antal Disälv i den här delen av världen. Vad betyder det och hur vanligt är det i dag?

  Lämna kommentar

 • Om Plebs och andra smeknamn på idrottslag

  Publicerat: . Kategorier: Binamn (smeknamn och öknamn), Övriga namn .

  I Uppsala har den lokala rugbyklubben – som i dagarna fyller femtio år – ett något ovanligt smeknamn. Hur kommer det sig att denna benämning på en socialgrupp i det antika Rom har letat sig hit?

  Lämna kommentar

 • Stora och Lilla Sommarvädret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Blekinge .

  Stora och Lilla Sommarvädret har varit namn på undervattensgrund i den blekingska skärgården, en bit söder om Stickelön och Saltärna.

  Lämna kommentar

 • Om Håmö och en glupsk å

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Uppland .

  En historisk plats med hällristningar och hungriga vårfloder. Numera ligger Uppsala golfklubb här – men hur har egentligen Håmö utanför Uppsala fått sitt namn?

  Lämna kommentar

 • Josefinelust, Vilhelmslust och Sommarlust

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  När solen skiner och fåglarna kvittrar passar väl inget bättre än ett ortnamn med vårkänslor? Många ställen i Sverige har lite extra lust att komma med.

  Lämna kommentar

 • Örgryte – en grusig plats?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  Våren håller på att göra sitt intåg, vilket märks inte minst genom mängden grus som täcker gator och trottoarer. Ett vanligt ord för grus i ortnamn är ör , som till exempel i Örgryte .

  Lämna kommentar

 • Snömossen, Snölösan och Snöberget

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  Nu när nästan hela landet ligger vitt passar det bra att berätta om några ortnamn på Snö- .

  Lämna kommentar

 • En glad hudik i Hudiksvall?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Hälsingland .

  Bor det någon glad hudik i Hudiksvall? Vår nya bok om namn i Hudiksvallsområdet aktualiserar stadsnamnet Hudiksvall .

  Lämna kommentar

 • Leksands karriär som ortnamn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Dalarna .

  Leksand - inte bara ett ishockeylag. Namnet hör nära samman med kyrkans läge vid Siljans strand.

  Lämna kommentar

 • Alma och Hulda

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Den 8 september har Alma och Hulda namnsdag. Båda namnen kan ha betydelsen 'mild'.

  Lämna kommentar

 • Kunta , Kukuvalder och Arsbal – om medeltidens nedsättande binamn

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Binamn (smeknamn och öknamn), Medeltida personnamn .

  Peter Kukuval och Erik Arsbal fick dras med sina binamn även i officiella sammanhang. Men guldsmeden Knut accepterade inte att bli kallad Knut Kunta.

  Lämna kommentar

 • Maj och Juni

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Medelpad .

  I Njurunda socken i Medelpad ligger byarna Maj och Juni och tätorten Juniskär. Namnen ger ofrånkomligen associationer till månadsnamnen maj och juni, men som många säkert anar, är ursprunget ett annat.

  Lämna kommentar

 • Lidköping (”vid Vänern”)

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Västergötland .

  Nyligen har återigen aktualiserats Lidköpings kommuns önskemål om att få ändra ortnamnet Lidköping till Lidköping Vänern eller Lidköping vid Vänern . Kommunens motivering till det önskade namnbytet är att Lidköping ofta blandas ihop med Linköping i grannlandskapet Östergötland.

  Lämna kommentar

 • Marstrand, Långholmen och Sibirien

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Bohuslän, Södermanland .

  Marstrand, Långholmen och Sibirien har fått ge (ök)namn åt besvärliga och arbetssamma åkrar, ouppskattade arbetsplatser, gårdar med elaka husbönder och en gymnasieskola.

  Lämna kommentar

 • Vårgårda

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Övriga namn, Västergötland .

  Många av oss har i badrummet en blandare av märket Vårgårda och har kanske någon gång undrat över namnets ursprung.

  Lämna kommentar

 • Många Pelle och Maja i katternas värld

  Publicerat: . Kategorier: Övriga namn, Djurnamn .

  I katternas månad mars passar namnen Pelle och Maja bra. De är inte bara vanliga personnamn utan tillhör också de mest omtyckta kattnamnen i Sverige.

  Lämna kommentar

 • Disa och Hjördis

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Disa och Hjördis står i almanackan den 3 februari. I båda namnen ingår det fornnordiska ordet dis ’kvinnlig gudom’ och i det ursprungligen fornisländska Hjördis ett ord för svärd, hiǫrr .

  Lämna kommentar

 • Jokkmokk

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Samiska ortnamn, Lappland .

  Tätorten Jokkmokk har vuxit fram vid en krök av Lilla Luleälven. På platsen fanns det tidigare ett samiskt vinterviste.

  Lämna kommentar

 • Martin och Mårten

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn .

  Tionde och elfte november firar Martin och Mårten namnsdag. Deras namn har samma ursprung, nämligen latinets Martinus, som betyder ’stridbar’.

  Lämna kommentar

 • Öland – ön

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Öland .

  Öland, Sveriges näst största ö, är en 13 mil lång kalkstensklippa utanför Smålands kust. Från början betydde namnet bara ’ö’.

  Lämna kommentar

 • Snoddas

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Binamn (smeknamn och öknamn) .

  Gösta Nordgren var en duktig bandyspelare, som tog två SM-guld med Bollnäs GIF på 1950-talet. Men han är mer känd som artisten och sångaren Snoddas .

  Lämna kommentar

 • Tomtebo och Tomteboda

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  På Lantmäteriets officiella kartor finns ett 70-tal bebyggelser med namnet Tomtebo och sex med namnet Tomteboda . Det är rimligt att tro att många av dem vill frammana folktrons tomte.

  Lämna kommentar

 • Vintergatan och andra vintervägar

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn .

  Färdleder över frusna vatten kallades för vintervägar eller vintergator . Om dem minner åtskilliga ortnamn, såsom Vinterviken , Vinterled och Vintermyran .

  Lämna kommentar

 • Niklas, Nils och Nisse

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Medeltida personnamn, Djurnamn .

  Den 6 december har Nikolaus och Niklas namnsdag. Nikolaus är den latinska formen av ett grekiskt namn, som är sammansatt av elementen nike ’seger’ och laos ’folk’.

  Lämna kommentar

 • Birgitta

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Medeltida personnamn .

  Den 7 oktober har alla Birgittor namnsdag. Då är det Brittmässa, och om vi har tur även brittsommar. Birgitta har en historia som går tillbaka till 400-talet i Europa och till 1200-talet i Sverige.

  Lämna kommentar

 • Flustret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Övriga namn, Uppland .

  Flustret är sedan drygt 170 år en av Uppsalas mest kända restauranger, starkt förknippad med stadens studentliv. Men varför har den fått namn efter det lilla bräde utanför en bikupa, flustret, där bina samlas?

  Lämna kommentar

 • Vikingaklottrarna Haursi, Åsmund, Eskil och Torlev

  Publicerat: . Kategorier: Personnamn, Förnamn, Vikingatida personnamn .

  Den här månaden tittar vi närmare på fyra vikingatida namn som står inristade på ett av marmorlejonen från Pireus i Grekland.

  Lämna kommentar