Sånt vi bara gör

En blogg om sånt vi inte funderar över varför vi gör

 • Att återanvända ortnamn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Sånt vi bara gör med ord och namn .

  Hur kommer det sig att vi har ortnamn som Paris , Betlehem och Jeriko på Sverigekartan? Namnforskaren Kristina Neumüller tittar närmare på det här med uppkallelsenamn.

  Lämna kommentar

 • Vokaler i förändring

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara säger .

  Att ständigt utveckla uttalet av vokaler är nåt vi bara gör. Lena Wenner beskriver balansgången som pågår mellan tal och skrift, och mellan generationer, när vårt uttal av vokaler förändras.

  Lämna kommentar

 • Omvänd ordföljd och annan ordföljd

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi och andra bara gör .

  Det mesta i språket är sånt vi bara gör, menar Lars-Gunnar Andersson. Här skriver han mer om regler som bara blir vårt språk, utan att någon lär ut dem till oss.

  Lämna kommentar

 • Det var en gång och jag minns när

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara gör tillsammans, Vardagsmagi .

  Berättelser är mer än sagor. Faktum är att vår vardag är fylld av berättelser om högt, lågt, viktigt och oviktigt. Susanne Nylund Skog tittar närmre på hur vi berättar.

  Lämna kommentar

 • De svenska tonaccenterna

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara säger .

  Att använda ordet tomten för att beskriva såväl en julfigur som en trädgård är något många med svenska som modersmål bara gör. Mathias Strandberg skriver mer om svenskans tonaccenter.

  Lämna kommentar

 • Suddgummin och upplevelser

  Publicerat: . Kategorier: På egen hand, Sånt vi bara gör med kategorier, Sånt vi bara gör på egen hand, Sånt vi och andra bara gör .

  Många av oss samlar – vissa högst medvetet och andra utan att de tänker aktivt på det. Susanne Nylund Skog har undersökt människans till synes grundläggande behov av att samla.

  Lämna kommentar

 • Texterna omkring oss

  Publicerat: . Kategorier: Flerspråkighet, Sånt vi bara gör för att orientera oss, Sånt vi bara gör med ord och namn .

  En bild säger mer än tusen ord – likaså en skylt! Hur språk paketeras säger något om både avsändare och mottagare. Maria Löfdahl fördjupar sig i de skrivna budskap vi möts av i vardagen.

  Lämna kommentar

 • Vi ses när vi råkas

  Publicerat: . Kategorier: Hälsningar och avsked, Samtal, Sånt vi bara gör med varandra, Sånt vi bara gör tillsammans, Sånt vi bara säger .

  Har vi ett behov av att rama in våra relationer med hjälp av vanliga uttryck när vi möts? Inga-Lill Grahn har tittat närmre på saker vi bara gör när vi träffas.

  Lämna kommentar

 • En intensiv utbildning är inte lika kul som en skum banan

  Publicerat: . Kategorier: Sånt vi bara gör med ord och namn .

  De kan påverka förtroendet för skribenten, de kan irritera – och de kan locka till skratt. Språkvårdaren Lena Lind Palicki har tittat närmre på vår, minst sagt blandade, relation till särskrivningar.

  Lämna kommentar

 • När platser får smeknamn

  Publicerat: . Kategorier: Namn och namnskick, Ortnamn, Sånt vi bara gör med ord och namn .

  Hur kommer det sig att vissa namn på platser tas för givna, utan att de någonsin fastställts av någon namngivningsnämnd? Namnforskaren Kristina Neumüller undersöker fenomenet när platser får smeknamn.

  Lämna kommentar

 • Namn på fordon och föremål

  Publicerat: . Kategorier: Namn och namnskick, Sånt vi bara gör med ord och namn .

  Ett gosedjur, en bil och till och med robotgräsklippare är saker många av oss tenderar att ge namn till. Har vi ett större behov av att namnge vissa ting än andra, och hur väljer vi namnen? Isofs Katharina Leibring, docent i nordiska språk, reflekterar över hur vi döper föremål och ting.

  Lämna kommentar

 • Lisa vet jag inte om ska sluta hos oss

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara säger .

  Lisa ska sluta hos oss , Lisa ska hos oss sluta eller Lisa ska sluta hos vi? När vi uttrycker oss på vårt modersmål funderar vi inte så mycket på språkets former och deras inbördes ordning. Språkforskaren Erik Magnusson Petzell tittar närmare på sådant vi bara säger och sådant vi bara inte säger.

  Lämna kommentar

 • Tacka för maten

  Publicerat: . Kategorier: Måltider, Sånt vi bara gör tillsammans, Vett och etikett .

  Tacktal vid middagar – vanligt hyfs eller gammaldags tradition på väg bort? Charlotte Hyltén-Cavallius skriver om att tacka för maten.

  Lämna kommentar

 • Att säga sitt namn är att berätta sin historia

  Publicerat: . Kategorier: Flerspråkighet, Namn och namnskick .

  Många svenskar är vana vid att de flesta har ett (eller flera) förnamn och ett ärftligt släktnamn som ofta är gemensamt för hela familjen. Så har det inte alltid varit i Sverige. Lyfter vi blicken kan vi också konstatera att det fungerar på andra sätt i andra delar av världen.

  Lämna kommentar

 • Läkaren som talade som en femåring

  Publicerat: . Kategorier: Flerspråkighet .

  Flerspråkiga människor kan inte sina språk på precis samma sätt – för de flesta är vissa situationer, vissa ämnen eller vissa personer vikta för ett visst språk. Det berättar språkforskaren Sofia Tingsell.

  Lämna kommentar

 • Personnummer – bättre än namn?

  Publicerat: . Kategorier: Namn och namnskick, Sånt vi och andra bara gör .

  I vissa sammanhang är namnet inte tillräckligt som presentation. I kontakten med exempelvis myndigheter och kundklubbar behövs något mer exakt och unikt. Språkforskaren Susanna Karlsson tittar närmare på personnumrets viktiga roll i det svenska samhället.

  Lämna kommentar

 • Vi namnger våra djur

  Publicerat: . Kategorier: Djur, Namn och namnskick .

  Från Brunte och Vackerko till Messi och Wilma . I alla tider har vi namngivit djuren som står oss nära. Katharina Leibring berättar om djurnamn nu och då.

  Lämna kommentar

 • Kindpussas och lajva överklass

  Publicerat: . Kategorier: Hälsningar och avsked, Sånt vi bara gör med varandra, Vett och etikett .

  Pussa på kinden eller i luften? Börja på höger eller vänster sida? Och ska det vara en, två eller tre pussar? Det här med kindpussar är inte alltid helt lätt. Susanne Nylund Skog tittar närmare på en hälsningsform som vållar både osäkerhet och obehag hos många.

  Lämna kommentar

 • När man talar om trollen...

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara gör tillsammans .

  ... så står de kanske där i farstun. Att prata om andra personer är en fundamental del av den mänskliga samvaron. Språkforskaren Jenny Öqvist berättar om hur vi talar om andra personer i våra dagliga samtal.

  Lämna kommentar

 • Nycklar på bordet

  Publicerat: . Kategorier: Sånt vi och andra bara gör, Vardagsmagi .

  I Sverige har nog de allra flesta hört talas om att det betyder otur att lägga nycklarna på bordet. Fredrik Skott berättar om en vardagsmagisk föreställning med rötter långt tillbaka i tiden.

  Lämna kommentar

 • Om hälsande

  Publicerat: . Kategorier: Hälsningar och avsked, Sånt vi bara gör tillsammans .

  Hälsningar pågår runtom oss hela tiden. Hur många gånger hälsar du varje dag? Har du någonsin tänkt på hur du hälsar och när? Jenny Nilsson tittar närmare på hur vårt vardagliga hälsande egentligen går till.

  Lämna kommentar