Sånt vi bara gör

En blogg om sånt vi inte funderar över varför vi gör

Filtrerat på: Samtal. Nollställ filtrering

 • Vokaler i förändring

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara säger .

  Att ständigt utveckla uttalet av vokaler är nåt vi bara gör. Lena Wenner beskriver balansgången som pågår mellan tal och skrift, och mellan generationer, när vårt uttal av vokaler förändras.

  Lämna kommentar

 • Omvänd ordföljd och annan ordföljd

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi och andra bara gör .

  Det mesta i språket är sånt vi bara gör, menar Lars-Gunnar Andersson. Här skriver han mer om regler som bara blir vårt språk, utan att någon lär ut dem till oss.

  Lämna kommentar

 • Det var en gång och jag minns när

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara gör tillsammans, Vardagsmagi .

  Berättelser är mer än sagor. Faktum är att vår vardag är fylld av berättelser om högt, lågt, viktigt och oviktigt. Susanne Nylund Skog tittar närmre på hur vi berättar.

  Lämna kommentar

 • De svenska tonaccenterna

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara säger .

  Att använda ordet tomten för att beskriva såväl en julfigur som en trädgård är något många med svenska som modersmål bara gör. Mathias Strandberg skriver mer om svenskans tonaccenter.

  Lämna kommentar

 • Vi ses när vi råkas

  Publicerat: . Kategorier: Hälsningar och avsked, Samtal, Sånt vi bara gör med varandra, Sånt vi bara gör tillsammans, Sånt vi bara säger .

  Har vi ett behov av att rama in våra relationer med hjälp av vanliga uttryck när vi möts? Inga-Lill Grahn har tittat närmre på saker vi bara gör när vi träffas.

  Lämna kommentar

 • Lisa vet jag inte om ska sluta hos oss

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara säger .

  Lisa ska sluta hos oss , Lisa ska hos oss sluta eller Lisa ska sluta hos vi? När vi uttrycker oss på vårt modersmål funderar vi inte så mycket på språkets former och deras inbördes ordning. Språkforskaren Erik Magnusson Petzell tittar närmare på sådant vi bara säger och sådant vi bara inte säger.

  Lämna kommentar

 • När man talar om trollen...

  Publicerat: . Kategorier: Samtal, Sånt vi bara gör tillsammans .

  ... så står de kanske där i farstun. Att prata om andra personer är en fundamental del av den mänskliga samvaron. Språkforskaren Jenny Öqvist berättar om hur vi talar om andra personer i våra dagliga samtal.

  Lämna kommentar