Namnbloggen

”Mitt namn är Corona”

År 2020 kopplar många av oss namnet Corona till den pågående pandemin. Sonja Entzenberg ger en tillbakablick på namnets ursprung, och vida användning.

Helgonbild, närbild på coronavirus och brädspel.

Heliga Corona, coronaviruset och Corona-spelet.

Namnet Corona

”Mitt namn är Corona” är rubriken på ett informationsmaterial som Borås kommun har tagit fram för att underlätta prat med yngre barn om Corona-smittan. Materialet är en färgglad text med många bilder, som kan laddas ned från kommunens hemsida. Förutom Corona får vi även möta kusinerna Förkylning och Influensa. Kommunen tar hjälp av ett gammalt grepp för att få något abstrakt att bli mer gripbart genom att göra viruset till en grön rund figur med ett personligt namn. Till skillnad från Förkylning och Influensa är Corona ett existerande personnamn och i dessa dagar är det säkert inte lätt att heta så, om man inte är en grön rund figur, vill säga.

Hederstecken och skyddshelgon

Corona är ett gammalt personnamn, inte så vanligt i Sverige men desto vanligare i Italien, särskilt på Sardinien och Sicilien, och i Spanien. Namnet förekommer både som förnamn och efternamn, dock oftast som förnamn. Ursprunget till namnet är latinska ordet corona, som betyder ’krona’ eller ’krans’ och i det forntida Rom kunde man få en corona, ett särskilt hederstecken i form av en krans, för olika storslagna handlingar.

När Corona för första gången uppträder som personnamn är oklart men ett tidigt exempel är den katolska martyren Heliga Corona från 100-talet. Hon ligger begravd i katolska domkyrkan i Aachen och har den senaste tiden särskilt uppmärksammats eftersom hon passande nog är ett skyddshelgon mot epidemier.

I Sverige finns det för tillfället 28 personer heter Corona, eller med den alternativa stavningen Korona, i förnamn. Det intressanta är att lika många har det som efternamn, vanligast då med initialt K.

Stjärnbild, brädspel – och virus

Corona har dock använts i flera andra sammanhang, till exempel som benämning på en stjärnbild och, som vi numera är smärtsamt medvetna om, på ett virus. I stark förstoring påminner viruset om kronor, därav namnet, uppmärksammat av forskarna redan på 1960-talet. Och för oss som var barn på 1960- och 70-talet fanns Corona-spelet, eller fattigmansbiljard, som det också benämndes. Det var ett enkelt brädspel där man skulle med en pinne skjuta plastringar i hålen på brädets hörn.

Hur framtiden ser ut för personnamnet Corona är svårt att sia om men just nu är Corona ett med viruset vi påminns om, dagligen och stundligen.

/Sonja Entzenberg