Namnbloggen

Vad heter partiledarna?

Så här i valtider är det svårt att undgå det politiska samtalet. Vi har dock fokuserat på en aspekt som inte debatteras så ofta – nämligen partiledarnas namn. Vi har utgått ifrån de partier som sitter i riksdagen just nu och frågan är: kan du lista ut vem som är vem?

Namnen presenteras i en kronologisk ordning baserad på tidigaste belägg i Sverige. Klicka på plustecknet för att se svaret.

1. Här finns till att börja med ett namn som förekommer på runstenar. Det har en tydligt djurisk innebörd.

Rätt svar är Ulf som i Moderaternas Ulf Kristersson.

Mer om namnet

2. Det finns också ett namn som var inne på 1960- och 70-talet. Det finns dock belagt här sedan 1100-talet och kommer från namnet på den första martyren.

Rätt svar är Stefan som i Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Mer om namnet

3. Tredjen ut är ett namn som varit omåttligt populärt i Sverige och haft flera starka perioder. Betydelsen är omdiskuterad men konnotationerna är definitivt kungliga.

Rätt svar är Gustav som i Miljöpartiets Gustav Fridolin.

Mer om namnet

4. Nu är vi klart inne på medeltiden och detta är en grekisk form av namnet på profeten Jona från Gamla testamentet. Det hade en stark period under 1970- och 80-talet.

Rätt svar är Jonas som i Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Mer om namnet

5. 1442 i Sverige så dyker det upp ett namn som är en tysk smekform till namn på Eber- ’vildsvin’. Sedan dess har namnet varit populärt kring sekelskiftet 1900 och är återigen aktuellt – medelåldern för detta tilltalsnamn är 20 år.

Rätt svar är Ebba som i Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

Mer om namnet

6. Här kommer ytterligare ett specifikt årtal: 1564 döpte Johan III sin dotter till detta namn, som förmodligen är en ombildning till Elisabeth. Många barn under 1980- och 90-talet fick det också.

Rätt svar är Isabella som i Miljöpartiets Isabella Lövin.

Mer om namnet

7. Denna form av Johannes finns belagd från 1600-talet och hade ett par starka decennier mellan 1950 och 1969.

Rätt svar är Jan som i Liberalernas Jan Björklund.

Mer om namnet

8. Denna form av Anna har noterats här först på 1860-talet, och fick framför allt genomslag i Sverige under 1950- och 60-talet.

Rätt svar är Annie som i Centerpartiets Annie Lööf.

Mer om namnet

9. Slutligen finns också en mer modern, engelsk form av ett namn som i sin tur kommer av James. Hett på 1970-, 80- och 90-talet.

Rätt svar är Jimmie som i Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.