Namnbloggen

Rygbykärret

Rugby ”spelas äfven med tillhjälp af händerna och rätt våldsamma medel äro tillåtna” skrev Dagens Nyheter 1904. Josefin Devine plockar fram ett namn ur ortnamnssamlingarna som vittnar om den tid då rugbysporten introducerades i Sverige.

Under fältstudier 1936 så samlade upptecknaren D. Nordfors in namn i Sura socken i Västmanland, och bland dem finns det lite oväntade namnet Rygbykärret. ”Vid skridskoföre spelar man ’rygby’ där, som ska vara ngt hårt spel” skriver han. Nordfors själv verkar inte ha någon uppfattning om vad det kan vara för någon sport. Platsen låg i närheten av området Skogslund i dagens Surahammar, och namnet verkar inte vara allmänt känt idag.

Bilden visar en uppteckning från Namnarkivet i Uppsala där namnet Rygbykärret är uppslagsform.

Uppteckning ur det digitala ortnamnsregistret (DOR) vid Isof.

Det ligger förstås nära till hands att misstänka att namnet har med rugby att göra, men som bekant spelas ju rugby inte på skridskor. Man kan också undra hur utbredd kännedomen om rugbyns existens var över huvud taget i ett västmanländskt brukssamhälle på 1930-talet.

En smärre undersökning i Svenska rugbyförbundets historik och i svenska dagstidningar från början av 1900-talet visar dock att det finns goda chanser att någon i trakten kunnat läsa eller höra något om sporten. Redan år 1900 nämns rugby som en fotbollsvariant bland andra, när Tidning för Idrott rapporterar från utländska idrottstävlingar. I samma publikation kan man hitta rugby bredvid övriga tre fotbollsvarianter (amerikansk, Association och skotsk) i en text inför de olympiska spelen i Chicago 1903. Hur det hela gick till verkar inte vara lika välkänt, och med en rubrik som ”Afskräckande statistik” och utrikeskorrespondentens rapport om döda [!] och sårade från den gångna rugbysäsongen lär tidningen Dagen 1905 ha fått många att tänka på rugby som ett våldsamt nöje.

Tidningsurklipp där man kan läsa att 19 dödade och 152 svårt sårade är upptagna i redogörelsen för den avslutade fotbollssäsongen.

Afskräckande statistik ur tidningen Dagen från 1905.

Sporten förekommer sedan allt oftare i olika tidningar, till exempel i Aftonbladet, Göteborgsposten, Svenska Dagbladet, DN, Köpingsposten och Jämtlandsposten med flera, och beskrivs ofta som en variant av fotboll; den ”spelas äfven med tillhjälp af händerna och rätt våldsamma medel äro tillåtna”. Att skridskor kommit med i bilden här vid Rygbykärret kan förstås vara en Surahammarsidé, men den har i så fall funnits på flera håll. GP rapporterar 1906 att ”Amerikanarne ha börjat spela fotboll på is” – tyvärr får vi inte några belägg för påståendet.

Tidningsurklipp med rubriken Fotboll på isen.

Rugby på is, ur Göteborgs-Posten från 1906.

Rugby i Sverige började framför allt som ett Stockholmsfenomen; flera klubbar bildades i början på 1930-talet efter att den engelska flottan introducerat sporten. En del uppvisningsmatcher spelades också, inte bara den berömda på Stockholms stadion (7000 åskådare såg besättningen från HMS Dorsetshire vinna över HMS Norfolk med 5-0) utan även i Gävle, Sundsvall, Linköping, Enköping, Norrköping och Örebro. Det är väl inte otroligt att åtminstone någon från Sura socken såg detta och blev inspirerad till lokala drabbningar på kärret. Till och med Prins Bertil spelade ju (i Kungliga Flottans Rugbyklubb)! Möjligen finns flera inofficiella namn runtom i landet som bevarat spår efter rugbyns intåg i Sverige, men bland det material som finns insamlat i Ortnamnsregistret är namnet unikt.

/Josefin Devine