Namnbloggen

Adrian

Namnet Adrian har tagit ett stort kliv uppåt på namnlistorna det senaste året. En ökning som är svår att förklara med annat än att det finns en förebild. Men vilken är då denna Adrian?

Kejsar Hadrianus på ett romerskt mynt och i form av en marmorbyst. Foto: Miguel Herranz/Skokloster slott (CC BY-SA) och Nationalmuseum (CC BY-SA).

Ökar i popularitet

I Sverige fick 551 pojkar födda 2016 namnet Adrian jämfört med 411 året innan, och i Svenskfinland hoppade namnet från ca 50:e plats år 2015 ända upp på första plats 2016.

Förr kunde kungafamiljens namn påverka vid föräldrarnas val av namn, och man kunde också se att idrottsstjärnor, artister och litterära figurer återspeglades i namnvalen, men någon självklar Adrian finns inte bland dem. I dag finns det dock många fler aktörer som kan påverka – till exempel bloggare, dokusåpadeltagare, vloggare och youtubers, och förebilderna kan säkert också vara flera. En googling ger ett antal mammor och pappor som bloggar om ett familjeliv där ett av barnen heter Adrian. Kanske är det någon av dem som fått namnar?

Man från Hadria

Till ursprunget är Adrian latinskt och anses ursprungligen ha lytt Hadrianus ’man från Hadria’. Hadria var namnet på en stad i norra Italien och här kan man jämföra med namnet Adriatiska havet. Till Norden har namnet Adrian kommit via Nederländerna. Den första Adrian i Sverige som man känner till levde i början av 1500-talet (äldsta belägg 1522).