Namnbloggen

Josefinelust, Vilhelmslust och Sommarlust

När solen skiner och fåglarna kvittrar passar väl inget bättre än ett ortnamn med vårkänslor? Många ställen i Sverige har lite extra lust att komma med.

Blåsippor.

Efter drottning Josefina

I Brunnby socken i Skåne ligger Josefinelust, en enligt beskrivningar naturskön plats med fin utsikt, bad och grottor. Namnet är skapat som en hyllning till Sveriges drottning Josefina (1807–1876), eftersom hon varit på besök på platsen. Både skicket att namnge platser efter kungligheter och efter minnesvärda händelser har lång historik. Men var kommer lusten ifrån?

Lustfyllda platser

Runt om i landet finns exempel på andra namn med -lust i efterleden. Vi kan tolka det som substantivet lust i betydelsen ’känsla av glädje’, och det används om platser där man kanske kan njuta lite extra av livet. Namnen skulle kunna kallas förhoppningsnamn och kategoriseras tillsammans med namn som exempelvis Fridhem och Sofiero, där namngivaren uttrycker en önskan om någonting snarare än en beskrivning. Lust-namnen kan beteckna såväl en by som en gård, men också lustfyllda (!) platser som en park, ett värdshus eller ett badställe. De finns framför allt i södra Sverige och namnen var på modet på 1800- och 1900-talen.

Både män och kvinnor har lust

Ortnamnen finns bildade med både mansnamn och kvinnonamn i förleden, Charlottenlust, Vilhelmslust, Sofielust, Johanneslust, Helenelust… Det finns också exempel på andra sammansättningar: Sommarlust (som till exempel finns på flera platser i Skåne) framkallar lite vårkänslor, eller hur?

/Josefin Devine