Namnbloggen

Alice och Noah populäraste barnnamnen 2021

För andra året i rad toppar Alice och Noah listorna över de mest populära tilltalsnamnen bland nyfödda år 2021.

Närbild babyfot.

I den årliga statistiken över babynamn ser vi att toppnamnen fortsatt är stabila. Liksom för år 2020 var Alice och Noah de namn som fick flest bärare.

Bland de tio vanligaste pojknamnen finns en nykomling, nämligen Frans som tar ett rejält skutt från 27 till 9 plats. Eftersom Frans kom in på 100-i-topp-listan först 2016 får man säga att det är raskt marscherat. De tre första pojknamnen, Noah, William och Liam har alla funnits i toppen länge.

I år finns bara en nykomling bland pojknamnen, Aston, som med sina 133 bärare landar på plats 98. Aston är från början ett engelskt ortnamn (’den östra byn’) som tagits i bruk som efternamn och därefter börjat användas som förnamn. På topplistan finns flera andra namn, t.ex. Elton, Melvin och Elliott som också är engelska efternamn som sedan blivit förnamn.

Utöver Frans klättrar namnen Björn och Dante uppåt medan trotjänarnamnet Oscar lämnar tio-i-topp-listan för första gången under 2000-talet. Andra tidigare toppar som vandrar neråt är Emil, Viktor och Anton. Lämnar listan gör Amir och David. Vissa pojknamn är mycket långlivade; så fick 1970- och 1980-talets stora namn Daniel till och med några fler bärare 2021 än 2020, och Alexander, som legat högt sedan 1990 är fortfarande bland de 30 vanligaste namnen.

Det mest populära flicknamnet, Alice, toppar för sjätte året i rad, och har nu elva förstaplatser under 2000-talet. Att namnet fick färre bärare 2021 än 2020 är dock kanske en signal om att Alice snart ersätts av något annat toppnamn. Tvåan Maja ligger kvar sedan förra året medan Vera hoppar upp från plats 13 till plats 3. Även Lilly återkommer till tio-i-topp medan Olivia och Freja hamnar nedanför.

Av de två nykomlingarna på topp-100-listan gör Wilda comeback på plats 90, men den verkliga raketen är Alba som går rakt in på plats 51 med 247 bärare. Alba är ett latinskt namn som betyder ’vit’ (liksom Albin) men det är också det gaeliska namnet på Skottland (där det också är ett populärt flicknamn). Att namnet slår igenom i Sverige just nu kan vi kanske tacka skådespelaren Alba August för. Namnets likhet med det mycket populära Alva kanske också har inverkat: många föräldrar söker efter näraliggande namn.

Fyra flicknamn ramlar bort från listan, de tre långliggarna Amanda, Felicia och Matilda samt den mer tillfälliga gästen Belle. De tre förstnämnda hade alla sin storhetstid på 1990-talet och deras bärare är nu inne i den barnafödande och namngivande åldern där den egna generationens namn inte längre är lika attraktiva.

Sammanfattningsvis ser vi alltså inga större skillnader jämfört med namngivningen under 2010-talet. Namntopparna är fortsatt ungefär de samma och vi kan nog förvänta oss att skiftena ser långsamt. Det är få namn som kommer upp på tio-i-topp och de verkliga toppnamnen är inte sällan stabilt populära i två till tre decennier. Vad som inte framgår av SCB:s statistik är att namn som kan stavas på olika sätt har en fördel eftersom de olika stavningarna sammanförs. Det är alltså inte 681 flickor som fått sitt namn stavat Maja under 2021 utan i den siffran ingår också alla Maya, Maia och Maija. På så vis är namnvariationen och namnspridningen ännu större än vad tabellerna visar.

/Katharina Leibring

Länkar och lästips

Katrine Kehlet Bechsgaard & Birgit Eggert (2021): Naming trends in Denmark Länk till annan webbplats.. I: Bloggen New trends in Nordic Socio-onomastics.

Katharina Leibring (2021): Namngivning av småbarn i Sverige under 2000-talet Länk till annan webbplats.. I: Bloggen New trends in Nordic Socio-onomastics.

Lennart Ryman (2021): Svenska namntrender under 1200-talet Länk till annan webbplats.. I: Bloggen New trends in Nordic Socio-onomastics.

Krister Vasshus (2021): Naming trends in Norway Länk till annan webbplats.. I: Bloggen New trends in Nordic Socio-onomastics.

Länkar

Scb.se: Alice ohotad etta bland flicknamnen Länk till annan webbplats. (pressmeddelande 31 januari 2022)

Scb.se: Namnstatistik Länk till annan webbplats.

SR Uppland: Därför älskar vi namnet Alice Länk till annan webbplats. (31 januari 2022)

Topp tio 2021

Förra årets placering inom parentes. Källa: Namnstatistik på SCB Länk till annan webbplats..

Topplista barnnamn 2021


Flickor

Pojkar

1

Alice (1)

Noah (1)

2

Maja (4)

William (2)

3

Vera (13)

Liam (5)

4

Alma (9)

Hugo (3)

5

Selma (8)

Lucas (4)

6

Elsa (3)

Adam (10)

7

Lilly (11)

Oliver (7)

8

Ella (10)

Matteo (8)

9

Astrid (4)

Frans (27)

10

Wilma (4)

Elias (9)