Namnbloggen

Alma och Hulda

Den 8 september har Alma och Hulda namnsdag. Båda namnen kan ha betydelsen 'mild'.

Alma och alma mater

Namnet Alma har haft den platsen sedan 1901, medan Hulda flyttades dit först 2001. Tanken bakom samlokaliseringen var att båda namnen kan ha betydelsen ’mild’. Att Alma år 1901 placerades den 8 september är ingen slump; den dagen är mormässa, det vill säga jungfru Marias födelsedag, och associationerna gick från Jesus mor till det latinska uttrycket alma mater ’milda moder’.

Alma motsvarar troligen det latinska adjektivet almus ’närande, mild’ i feminin form och tros ha uppkommit i Spanien. Hulda är kanske bildat till adjektivet huld, men det finns också en kvinnlig profet vid namn Hulda i Gamla testamentet.

Relativt nya namn i svenskan

Båda namnen har kommit in i svenskan sent. Alma är känt sedan 1700-talet och Hulda sedan 1800-talet. Båda fick ett uppsving mot 1800-talets slut. I vår tid har ju Alma blivit vanligt igen, medan däremot uppgången för Hulda har låtit vänta på sig.

För båda namnen kan inspiration från litteraturen ha spelat roll för utbredningen. Det gruvliga skillingtrycket Hjalmar och Hulda har troligen medverkat till att Hulda blev populärt under 1800-talet. Och Alma är ju för många av oss Emils mamma; en sympatisk person som nog har haft betydelse för att Alma är ett vanligt namn i dag.

/Lennart Ryman