Namnbloggen

Astrid och William populäraste babynamnen 2022

Statistiken för babynamn givna 2022 har kommit. Här finns några överraskningar men också gamla favoriter.

En svartvit bild på en vuxen som böjer sig fram och pussar en babyfot.

För tjugofemte och sista året släppte SCB idag sin statistik över vilka namn som gavs till flest småbarn under det senaste året. Den stora överraskningen hittar vi bland flicknamnen där Alice, ett namn som varit bland de mest populära under hela 2000-talet, trillar från första till åttonde plats. Till toppen går istället Astrid efter en ganska stadig klättring de senaste femton åren. Maja ligger kvar på andra plats medan Alma puttar ner Vera till fjärde platsen. Nya eller nygamla i toppen är också Freja och Leah.

Bland pojknamnen återtar William förstaplatsen från Noah som också får se Liam framför sig. Hugo, Oliver och Lucas följer därefter, alla stabila toppnamn sedan länge. Det är nionde gången under 2000-talet som namnet William har givits till flest pojkar. De mest populära pojknamnen har tenderat att stanna länge i toppen men under 2022 kliver faktiskt hela tre nya namn in på tio-i-topp: Nils, Valter och August. Alla tre är namn som klättrat under flera år, och den lilla extra skjutsen för att nå toppen hänger kanske ihop med de kända och aktuella namnbärarna Nils van der Poel, Valter Skarsgård och Alba August med familj.

Årets nykomlingar

Just namnet Alba gick år 2021 direkt in på plats 51 och fortsatte sin raketfärd förra året upp till plats 33. Årets nykomlingar på listan når inte lika högt men är i gengäld hela sex stycken bland flicknamnen. My och Felicia är gamla godingar som återkommer medan det är premiär för Alina, Eira, Laura och Leona. Det sistnämnda tar ett skutt på över 40 % och landar på plats 82, högst av nykomlingarna.

Bland pojknamnen återkommer John (som legat på 100-i-topp nästan hela 2000-talet) och Amir tillsammans med nykomlingarna Allan, Bill och Rayan. Den stora raketen bland pojknamnen är annars Ture, som ökar med 54 % och klättrar från plats 84 till 58.

Gamla trotjänare och tillfälliga gäster

Fyra riktiga trotjänare som lämnar listorna är Anton, Daniel, Jonatan och Moa. Alla fyra har varit populära sedan åtminstone 1980-talet; för Daniels del ända sedan 1970-talet. Det är egentligen förvånande att de hängt med så länge eftersom namnbärarna har varit en del av den namngivande generationen under ganska lång tid, och föräldrar generellt brukar undvika sin egen generations namn. Kanske börjar några av de här namnen höra till vad man kan kalla stadig-säljarna, alltså namn som aldrig helt går ut modet, som Erik, Gustaf, Karl och Maria.

De mer kortvariga listgästerna Alvar, Bianca, Elina och Svante hamnar också under gränsen för 100-i-topp tillsammans med Cornelia och Tilde, två namn som funnits på listan hela 2000-talet, dock utan att nå den absoluta toppen.

Namn skrivna på klädnypor.

Statistiken upphör

Det är att beklaga att SCB måste prioritera bort namnstatistiken av ekonomiska orsaker. Topplistorna över babynamn har väckt stort intresse under åren hos allmänheten och har också givit blivande föräldrar hjälp och inspiration vid namnval. För personnamnsforskaren som söker utvecklingslinjer och förklaringar till hur, när och varför namns popularitet förändras, har de, liksom statistiken över befolkningens namn i stort, varit ovärderliga. Innehållet i de offentliga listorna och databaserna har understrukit att Sverige är ett land med ett stort och varierat namnbestånd. Eftersom statistiken har uppdaterats under hela 25 år har också diakrona studier kunnat göras, där tidigare antaganden både kunnat bekräftas och avvisas. Önskvärt vore att folkbokföringsmyndigheten Skatteverket tog på sig ansvaret för att fortsätta publicera statistik av liknande kvalitet. Den nuvarande sökfunktionen där man genom att söka på ett enstaka namn (med en viss stavning) får besked om antalet bärare är inte på långt när tillräcklig.

/Katharina Leibring