I Sverige talas runt 200 olika språk. Det finns fem nationella minoritetsspråk. På de här sidorna läser du mer om minoritetsspråk och nationella minoritetsspråk.
I Sverige talas till exempel pashto, engelska, sydsamiska, wolof och svenskt teckenspråk. Några av de största språken, förutom svenska som är landets huvudspråk, är finska, arabiska, bosniska-kroatiska-serbiska, kurdiska, polska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. De språken talas av sverigefinnar, judar, tornedalingar, romer respektive samer.
Ett nationellt minoritetsspråk är ett språk som talats under lång tid i Sverige. Barn och vuxna som tillhör en nationell minoritet har rätt att lära sig sitt minoritetsspråk. Barnen har till exempel speciella rättigheter till modersmålsundervisning i skolan. Och de som kan språket har rätt att använda det, till exempel i förskolan eller inom äldreomsorgen.
Under rubriken Många modersmål kan du läsa mer om alla språk som talas i Sverige. Du kan också läsa mer om språken svenska, finska, samiska, meänkieli, romska, jiddisch och svenskt teckenspråk. Det är de språk vi arbetar med på avdelningen Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen. Under ämnet minoritetsspråk på vår vanliga webbplats kan du läsa ännu mer om de olika språken.
Nyordstest på utbildning.se
Svd.se: Quiz om tonårsslang
Sr.se: Alfabetet i P3
Expressen.se: Dialektquiz
Norden i skolan, en undervisningsplattform om de nordiska språken
Runskolan på Riksantikvarieämbetets webbplats.
Svenska språket på UR