Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag-firandet har sina rötter i det medeltida England, men i Sverige var det först på 1990-talet som dagen etablerades i almanackan.

Tre tecknade bilder med romantiska scener med kvinnor i medeltidsinspirerade kläder.

Alla hjärtans dag har sina rötter i det medeltida England. Här Kate Greenaways illustrationer från boken "The Quiver of Love. A collection of Valentines ancient and modern" utgiven 1876. Foto: British Library.

Dag för att bilda par

Firandet av Alla hjärtans dag har sitt ursprung i den medeltida anglosaxiska ungdomsseden att bilda par den 14 februari. På de brittiska öarna fanns en föreställning om att fåglar bildade par just detta datum, vilket kan ha fungerat som en inspirationskälla. Vem som blev ens ”Valentine” eller käresta under året avgjordes genom lottdragning eller av slumpen beroende på vem i lämplig ålder och av motsatt kön som man först mötte denna dag.

Med tiden kom seden att övergå till att man sände anonyma beundrarbrev eller kort och skämtsamma presenter till den man var romantiskt intresserad av. Traditionen spred sig senare till USA med dem som utvandrade dit från Storbritannien.

Förälskade ungdomars skyddshelgon

Alla hjärtans dag infaller på Valentindagen den 14 februari och även om det finns flera katolska helgon som heter Valentin är det framför allt prästen Valentin(us) i antikens Rom som brukar kopplas till alla hjärtans dag-firandet. Enligt legenden led Valentin martyrdöden år 270 efter att mot kejsarens vilja vigt unga älskande par. I berättelserna plockade han blommor i klosterträdgården som han gav till unga kärlekspar (de första valentinbuketterna). Innan han avrättades ska han ha smugglat ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var förälskad i (det första valentinkortet). Valentin har därför blivit alla förälskade ungdomars skyddshelgon.

Namnet Valentin kommer från latinets valens som betyder 'stark, frisk'.

Ny tradition i Sverige

I svensk tradition har Valentindagen inte haft någon särskild betydelse, i stället har pingsten varit en högtid för liknande seder då ungdomar bildar par. Det svenska alla hjärtans dag-firandet importerades först 1956 av varuhuset Nordiska kompaniet i Stockholm som inspirerats av den ”lustiga amerikanska valentin-traditionen – den namnsdag i februari, då herrar och damer, pojkar och flickor uppvaktar varandra med små presenter i trevliga paket, prydda med röda hjärtan...”. 1964 tog även svenska blomsterhandlare fasta på idén och bidrog till att lansera detta som ”Vänskapens och Kärlekens dag”.

Jag hade en moster som emigrerade till USA 1926. Hon började då sända mig underbart vackra Valentinkort, de var egentligen avsedda för att pojkar skulle ge åt flickor, som de tyckte om. Dessa gratulations-korten var så enastående stiliga, med sidenrosetter o. röda hjärtan av siden. Sådana påkostade kort fanns knappast i Sverige.

Berättat av: Kvinna född 1915 (Isof, ULMA 38468)

Det dröjde innan firandet av alla hjärtans dag fick ordentligt genomslag i Sverige, och inte förrän under början av 1990-talet etablerades dagen ordentligt som märkesdag i almanackan. I dag sänder många ett kort (digitalt eller via post) dekorerat med hjärtan, kärleksfulla sms, choklad eller en röd ros till den man håller kär och ibland även till sina vänner. I flera skolor både i Sverige och utomlands har dock firandet förbjudits på skoltid eftersom vissa elever blivit utan uppvakning medan andra fått många kort och rosor, vilket uppfattats som en form av mobbning.

Röster om alla hjärtans dag

1998 gjorde Isof en undersökning om alla hjärtans dag-firandet i Sverige och skickade bland annat ut en frågelista till skolungdomar som skickades ut på nytt år 2015. Här är några av svaren:

Sociala medier är nog de som hypar alla hjärtans dag som mest. Bilder på lyckliga modeller med nallebjörnar, dubbelt så stora som de själva, regnar in på Instagram som ett skyfall. Facebook väller över med alla hjärtansdag-hälsningar från gamla mostrar och foton på gifta par som sitter hemma och lagat middag bland tända värmeljus. Jag och mina vänner skickar ofta ett litet meddelande där vi önskar varandra glad alla hjärtans dag.

Berättat av: 15-årig skolelev år 2015

På dagis fick vi alltid baka kärleksmums och dricka saft när alla hjärtans dag anlände. Vi satt i ring och skulle pyssla ihop fina kort att ge till varandra och till våra föräldrar. Ofta var allting rosa och ja, det kändes väl bara allmänt mysigt. Nu på högstadiet är det lite likadant fast inte riktigt lika seriöst. Elevrådet brukar grädda lite våfflor som man får köpa för 5 kronor styck och så brukar de hänga upp lite pappershjärtan i lamporna i skolkorridoren. Det är väl mysigt och så, men vi får fortfarande inga lektioner lediga eller liknande, så det är inte en dag som man speciellt ser fram emot.

Berättat av: 15-årig skolelev år 2015

Bland mina vänner börjar också 'den stora depressionen' runt denna tid, då är det mest önskan om en pojkvän som diskuteras och om hur tråkigt och ensamt de kommer vara på alla hjärtans dag. Jag har själv också känt den känslan tidigare år, känslan att man är helt ensam på denna dag och alla andra har pojkvänner/flickvänner att gulla med. I år slapp jag denna depression, jag brydde mig inte alls om att jag inte hade pojkvän. Istället gick jag och min bästa vän till macken, köpte lite choklad och gjorde rent hennes akvarium. Så romantiskt hade jag det i år. Missförstå mig inte, jag har aldrig haft en sådan mysig alla hjärtans dag som jag hade med min bästa vän i år.

Berättat av: 15-årig skolelev år 2015

Fler röster om alla hjärtans dag

Jag firar inte alla hjärtans dag p.g.a. att jag tycker det är en glöttig tillställning som inte ger mig något. Jag förstår inte hur man kan gå på denna otroligt meningslösa tillställning. I USA är det lite större än i Sverige, här går det nästan bara ut på att köpa grejer till varandra, har vi inte tillräckligt med högtider där vi ger varandra presenter. Man kan väl visa att man älskar varandra på fler sätt än att köpa presenter.

Berättat av: 17-årig gymnasieelev år 1998

Jag förknippar Alla hjärtans dag med kärlek och vänskap, hjärtan och rött. En mysig dag mitt i kalla februari.

Berättat av: 16-årig gymnasieelev år 1998

Mamma får alltid en bukett med röda rosor av pappa och jag brukar få lite olika saker. Jag brukar ge mina nära och kära kort och till min allra bästa kompis brukar jag ge en present eller blommor och jag får detsamma av henne. Ibland skickar jag elektroniska vykort. Man vill visa vänner och familj att man bryr sig och att man tycker om dem.

Berättat av: 17-årig gymnasieelev år 1998

Min familj firar inte Alla hjärtans dag, men själv så firar jag det, men bara om jag har nån flickvän just då. De två senaste har jag haft flickvän så då har jag firat det. Då gav vi varandra blommor och smycken, nu har jag ingen flickvän så jag skiter i att fira alla hjärtans dag i år. Det är klart att man klarar sig utan att fira det, men det är klart – det är ju roligt att få nått.

Berättat av: 16-årig gymnasieelev år 1998

De som inte har några pengar kanske känner sig pressade att ge någonting, och det är ju inte meningen att man ska känna så.

Berättat av: 17-årig gymnasieelev år 1998

Jag brukar fira denna dag med den person jag älskar. Men eftersom inte han bor här nere (Helsingborg) utan i Stockholm så skickar jag tre röda rosor med ett gulligt kort till. Han blir jätteglad, och det är ju det som är meningen. Det är kul att göra personer, som man tycker om, glada.

Berättat av: 17-årig gymnasieelev år 1998

Jag tycker det är sjukt att det finns en speciell dag då man måste vara med sin pojkvän/flickvän och vara snäll mot hon/han.

Berättat av: 17-årig gymnasieelev år 1998

Jag gör inget speciellt på alla hjärtans dag, mer än att jag och familjen träffas och käkar och fikar lite men de gör vi vid nästan varje högtid. Sen får man inte glömma att man får choklad eller geléhjärtan. Det enda jag skulle köpa är i så fall någonting till min flickvän, om jag hade någon men eftersom jag inte har de så köper jag inget extra.

Berättat av: 15-årig skolelev år 2015

När jag var liten var dock alla hjärtans dag en av de bästa dagarna som jag och mina klasskamrater visste om (när jag gick på dagis eller förskola). Jag minns väldigt väl att det var dagen då många i klassen frågade chans och skrev kärleksbrev som man lade ner i varandras skåp.

Berättat av: 15-årig skolelev år 2015

Kärleksmagi i arkiven

Går det att göra något åt obesvarad kärlek? Vi dök ned i arkiven och hittade en hel del recept på hur man gör för att få någon att bli kär i en. För säkerhets skull tog vi också med ett knep för att bryta en kärleksförtrollning.

Om en man blef kär i en kvinna, eller en kvinna i en man hvilket det var och den af dem som je besvarade den andres kärlek af honom eller henne skulle den förälskade medan han eller hon sof klippa af några hårtestar med hvilka man begaf sig af till den 'kloka', som det troddes kunde allting välbeställa.

Berättat av: Oskar Jansson (född 1875), Åsljunga socken, Skåne (Isof, Liu00554:6)

Om man kan få rönnbär i fickan på någon så blev den kär i den person som lagt dem.

Berättat av: Albartina Nyman, Hjärtums socken, Bohuslän (Isof, VFF01070:13)

Om man tog ett grodben, och skrapade den person som man ville ha till maka nerefter ryggen med detta så blev denne alldeles övermåttan kär i en. Man skrapade dennes kärlek till sig, trodde man. Men man måste noga komma ihåg att man skrapade nerefter ryggen, åt sig, och ej uppefter ryggen från sig, ty gjorde man detta så skrapade man därmed också personens kärlek ifrån sig och då kunde man aldrig tänka på att få honom, ty det verkade ganska kraftigt på vilket håll man än drog.

Berättat av: A. Johansson (född 1863), Torp socken, Bohuslän (Isof, VFF01064:4)

För en 18 –19 år sedan hade vi en piga från Västerhus i Själevad. Hon sade, att hon skulle kunna göra en karl så tokig efter sig, så han skulle aldrig vilja skiljas ifrån henne. Då di fråga de, hur hon då skulle bära sig åt, svarade hon, att hon bara skulle ta av sina 'saker' (menstruation) och ge honom in i kaffe.

Berättat av: Märta Wästerberg (född 1853), Indals socken, Medelpad (Isof, 01662:11)

Om en yngling hade förälskat sig i en flicka och hon ej besvarade hans känslor, då var inget annat att göra än att gå till någon 'klok' gubbe som genom trolldom, kunde förmå flickan att gifta sig. Detta tillgick på följande sätt. Först skulle pojken, en torsdagsnatt kl. tolv, gå tre gånger avigt genom en stor lycka, eller ring, gjord av sälj, som var huggen och hopbunden en söndag i fastan. Sedan skulle han, första kvällen det blivit nymåne, gå med den 'kloke' i sällskap, till flickans hem och sätta sig bredvid henne. Då skulle den 'kloke' osedd av flickan, medels 'näst' förena flickans blussöm med pojkens rockärm, sedan avskar han 'nästet' drog ur trådändan och lämnade denna till pojken. Denna skulle han bära på sig jämt, natt och dag, då blev flickan rysligt kär i pojken. Men tråden fick på inget vis tappas, ty då gick kärleken sin kos och tog alla pojkens ägodelar med sig.

Berättat av: Kvinna född 1812 i Sillerud socken, Värmland (arkivnummer VFF01213:15f)

Om de har förtrollat dig så du får häftig kärlek till en person, ta på dig ett par nya skor, gå tills du blir svettig om fötterna ta då av dem och slå i dem öl eller vin, skvalpa om det och drick. Från den stunden tål du inte se den person som förtjusat dig.

Berättat i Västra Vingåker socken, Södermanland år 1932 (arkivnummer: 4294, s. 1)

Språkligt om alla hjärtans dag

I Sverige sågs namnet alla hjärtans dag som en lämplig parallell till de redan existerande högtiderna mors dag Öppnas i nytt fönster. och fars dag Öppnas i nytt fönster. – och passade därför bättre än vad en rak översättning av engelskans Valentine's Day, Valentindagen, skulle ha gjort.

Denna dag ska skrivas med små bokstäver: alla hjärtans dag. Gör man en sammansättning skrivs det så här: alla hjärtans dag-firande. Vill man använda sig av uttrycket Valentindagen ska det skrivas med stor bokstav eftersom Valentin är ett namn.