Fars dag

Fars dag firas den andra söndagen i november för att hedra goda fäder.

svartvitt fotografi med ett äldre par som sitter vid ett bord i ett vardagsrum. Runtomkring dem står och sitter tre yngre personer och ett barn

Familj i Skövde som firar fars dag den 17 november år 1935. Foto: Anders Karlsson/Västergötlands museum (CC PD).

Amerikansk influens

Sonora Smart Dodd (1882–1978) ville hedra sin far, en veteran från inbördeskriget, som ensam uppfostrat sex barn efter att hans fru dog i barnsäng. Sonora inspirerades av mors dag och frågade sig varför det inte också fanns en fars dag. Från 1910 firas fars dag i USA den tredje söndagen i juni, men det var först 1966 som president Lyndon Johnson instiftade dagen på riktigt.

Firandet i Sverige

Till Sverige kom fars dag 1931. Ursprungligen firades dagen i juni, men flyttades av kommersiella skäl för att inte konkurrera med mors dag, som infaller sista söndagen i maj. Liksom i de övriga skandinaviska länderna, förutom i Danmark där dagen firas den 5 juni, infaller fars dag numera den andra söndagen i november.

Mina 3 barn kommer ibland ihåg dagen och ringer men oftast inte (…) Det är naturligtvis alltid trevligt med lite vänlig uppmärksamhet.

Berättat av: Man född 1942 (arkivnummer DAGF 2030:19)

Ringer min far och gratulerar på fars dag. Blir själv uppvaktad av barnen lite enkelt. Tar inte så hårt på det, mors dag är ”viktigare” i vår familj.

Berättat av: Man född 1974 (arkivnummer DAGF 2030:22)

Har kanske någon enstaka gång ”firat” fars dag när jag var liten. Sedan jag fick egen familj har vi aldrig firat varken fars eller mors dag. Det har fått räcka med födelsedagarna.

Berättat av: Man född 1950 (arkivnummer DAGF 2030:35)

Uppvaktning

Av de svar som kommit på en frågelista som skickades ut av Isof år 2018 verkar det som om dagen inte är lika populär som mors dag. De fäder som ändå firas kan hyllas med ett gratulationskort eller en farsdagspresent som till exempel en slips eller strumpor. Andra presenter som nämns är raktvål, skjorta, trisslotter, choklad, serietidningar och herrparfym.

Precis som mors dag kan även den här dagen förknippats med kyrkogårdsbesök då det kan vara ett tillfälle att hylla både levande och döda fäder: Fars dag firas med familjen och på kyrkogården.

rad med färggranna slipsar mot vit bakgrund

En vanlig present till fars dag?

Firandet av ens egen pappa minskar med att man skaffat egen familj men det uppmärksammas ändå med telefonsamtal och paket när vi ses (brukar köpa Blossa årsglögg, blivit tradition på sistone).

Berättat av: Kvinna född 1984 (arkivnummer DAGF 2030:70)

Jag har ett minne av att jag gick till en cigarraffär (sådana fanns ju förr i tiden) och köpte en cigarr som låg i en liten trälåda. Har aldrig sett min pappa röka cigarr men kanske jag hade förälskat mig i cigarrlådan i skyltfönstret, minns inte säkert. Han måste i alla fall ha rökt upp den för jag fick lådan. Har den fortfarande kvar. Förvarar virknålar i den.

Berättat av: Kvinna född 1929 (arkivnummer DAGF 2019)

Vår son föddes en dag före fars dag 1976 så min man fick Magnus och Brasses skiva Varning för barn i farsdagspresent på sin första fars dag.

Berättat av: Kvinna född 1959 (arkivnummer 2033)

Kritik mot firandet

Invändningar mot att fars dag firas kan, liksom invändningarna mot firandet av mors dag, vara att den upplevs som gammaldags och hyllar traditionella värden.

Många menar att barn som av olika anledningar har frånvarande föräldrar blir extra utsatta. I våra samlingar finns flera berättelser om att till exempel göra fars- eller morsdagkort i skolan.

Minns att jag undrade hur det skulle bli, min sons första fars dag på förskolan. En viss oro. Om de andra barnen skulle få göra kort eller något. Om min son skulle känna sig udda. Det har visat sig att det är många barn som inte har en papparelation, av olika orsaker.

Berättat av: Kvinna född 1974 (arkivnummer DAGF 2030:46)

När jag gick i 3-4:an hade jag två klasskamrater vars ena förälder hade dött. Jag vet att det var lite känsligt och något som man inte gärna pratade om. När vi gjorde något till mors och fars dag så fick de göra något annat.

Berättat av: Man född 1955 (arkivnummer DAGF 2034)

Jag började arbeta som småskollärare 1965 och då var det också så att alla elever ritade farsdagskort. Det var i Aupua Norrbotten! Flyttade till Säffle och då gjorde man även så där. Vid 1980–90-talet så fick de elever som ville rita farsdagskort. Det gjorde de flesta men inte alla.

Berätta av: Kvinna född 1944 (arkivnummer DAGF 2030:55)

Jag är gammal lärare och på 1950- och 60-talen gjorde barnen morsdagskort, men jag kan inte påminna mig om att vi hedrade fäderna på samma sätt. Jag har heller inte något minne av att jag själv som barn ritade något kort till pappa.

Berättat av: Kvinna född 1935 (arkivnummer DAGF 2047)

Vore det inte mer lämpligt med föräldrarnas dag...

Andra familjekonstellationer medför också tankar om andra sätt att fira eller tänka kring dagen.

Däremot firar jag omsorgspersoners dag på samma datum tillsammans med andra regnbågsfamiljer.

Berättat av: Kvinna född 1974 (arkivnummer DAGF 2030:60)

Vår familj består av två mammor och tre barn. Det finns således ingen att fira på denna dag. Samhället ser annorlunda ut i dag och gamla traditioner passar inte alltid in som förut. Vore det inte mer lämpligt med föräldrarnas dag om vi nu prompt måste ha dagar för allt möjligt.

Berättat av: Kvinna född 1980-tal (arkivnummer DAGF 2030:9)

Till fars dag gläder sig bara slipsförsäljarna

År 1949 bildade köpmännen en nordisk kommitté där syftet var att sprida seden med fars dag, dagen är viktig för handeln. Svaren på frågelistan omfattar även kritik mot att firandet styrs av kommersiella intressen.

Bör hellre fira alla hjärtans dag än fars dag, som bara vänder sig till fäder. Till fars dag gläder sig bara slipsförsäljarna.

Berättat av: Man född 1997 (arkivnummer DFU 38452)

Har nog blivit ”större” med dyrare presenter. Det har blivit mer kommersialiserat. All reklam gör att köptvånget ökar. Förr kunde det räcka med något barnen knåpat ihop eller en teckning och kaffe på sängen.

Berättat av: Kvinna född 1946 (arkivnummer DAGF 2030:42)

När jag var barn såg man mest reklam för slipsar och liknande. Min pappa som var åt det socialistiska hållet tyckte det var ett kapitalistiskt jippo. Men vi firade i alla fall pga min mamma som fixade. Senare på 80-90-talet när mina barn var små var slipsen mer ett skämt och reklamen visade andra grejer att köpa till far. Kläder och teknikprylar som jag minns det.

Berättat av: Kvinna född 1961 (arkivnummer DAGF 2030:29)

Den roligaste farsdagtårta jag sett

Dagen kan också uppmärksammas med frukost på sängen, en finare middag och tårta eller bakelse till kaffet.

Min far bodde i Trollhättan och ett år (tror det var i början på 1990-talet) köpte vi en speciell farsdagstårta på ett konditori i Lilla Edet. Den var klädd med marsipan och föreställde en skjorta med fint knuten slips. Den är den roligaste farsdagtårta jag sett.

Berättat av: Kvinna född 1950 (arkivnummer DAGF 2033)

Far uppmärksammas med te och smörgåsar på sängen. Barnen och barnbarnen kommer hem till lunch. Kaffe med hemlagad tårta på eftermiddagen.

Berättat av: Kvinna född 1951 (arkivnummer DAGF 2030:12)

Fars dag eller farsdag?

Fars dag skrivs i två ord och detsamma gäller mors dag. Däremot skrivs en sammansättning med fars dag i ett ord, till exempel farsdagspresent.