Vintertid

Sista söndagen i oktober ställer vi tillbaka klockan en timme och återgår från sommartid till den så kallade vintertiden, eller – som det egentligen heter – normaltiden.

utomhusklocka delvis täckt av snö

Fram till 1996 varade sommartiden till slutet av september, men efter Sveriges inträde i EU 1995 så sträcker den sig till den sista söndagen i oktober. Då ställer vi alltså tillbaka klockan en timme, från 03.00 till 02.00, natten mellan lördag och söndag. Dessa gemensamma regler är tänkta att underlätta för till exempel tidtabeller för transporter mellan olika länder.

Användandet av sommartid inom EU är föreskriven i EU-direktivet 2000/84/EG. Den 8 februari 2018 beslutade Europaparlamentet att sommartiden i EU bör omvärderas. Första steget var ett samråd via webbenkät sommaren 2018, där rekordmånga EU-medborgare deltog. Resultatet visade att fler än 80 procent vill sluta ställa om klockan. Den 12 september 2018 beslutade EU-kommissionen att lägga ett lagförslag om att skrota tidsomställningen, vilket tidigast kan ske i oktober 2019, men troligtvis inte förrän år 2020 eller 2021.

Påverkas du av tidsomställningen?

Tidsomställningens effekter diskuteras med jämna mellanrum i medierna, och några artiklar på ämnet har sparats i våra arkiv. I Göteborgs-Posten den 27 oktober 2007 har ett antal personer tillfrågats om hur de påverkas av omställningen. Inte så mycket, blir det genomgående svaret, med tillägg att det är skönt att få sova lite längre. Ingemar Ljung i Ljungskile, född på 1930-talet, svarar:

Påverkar mig ingenting! Jag går upp som vanligt när klockan slår. Halv sju! Ibland blir det faktiskt ännu tidigare.

Ingemar Ljungskile, född på 1930-talet (arkivnummer IFGHK 5510)

Vintertid = normaltid

Alla länder har en fastslagen standardiserad tid, en normaltid. Svensk normaltid är baserad på en uträknad medelsoltid, som kompenserar för att solens rörelse över himlen varierar i hastighet. Med medelsoltid blir alla dygn lika långa. Den svenska normaltiden sammanfaller med medeleuropeisk tid. När man först införde en gemensam tid för hela riket, år 1878, kallades den borgerlig tid.

I samband med tidsomställningen säger många att vi övergår till vintertid. Den korrekta termen är normaltid, men den ska vi egentligen inte behöva tala om eftersom det just är det normala. Då är termen sommartid, som ett undantag till normaltiden, mer motiverad. Det är sommartiden som börjar och slutar. Resten är bara som vanligt.

Kom-ihåg-regler

Det finns flera knep för att komma ihåg om klockan ska ställas fram eller tillbaka. Ett av dem är:

  • På våren tar vi fram utemöblerna och grillen.
  • På hösten ställer vi tillbaka utemöblerna och grillen.
illustration av klocka som visar hur timvisaren dras tillbaka en timme