Spå sommarvädret
Badutflykt eller museum? Balkongen eller tv-soffan? Lär dig spå sommarvädret!
I Isofs arkiv finns mängder av berättelser om vädertydor, alltså sätt att förutspå kommande väder. Här får du några tips hämtade från samlingarna.
Betrakta djuren
Enligt flera uppteckningar kan du ta hjälp av djuren för att se vad det blir för väder. Nils Persson i Riseberga, född 1851, berättar till exempel följande om hur kor, grodor och sniglar förutspår regn:
Råma korna mycket ute på fälten, säges det att det bliver böst (regn). Då grodorna och även sniglarna visa sig å vägarna, blir det snart regn.
Isof, IFGH 3059 (se hela uppteckning IFGH 3059 i arkivtjänsten Folke Länk till annan webbplats.)
Läs mer
Olika fåglar och deras beteende kopplas ofta till vädertydor. Det kan du läsa mer om i två blogginlägg från Folkminnesbloggen. I Dialektbloggen hittar du en text om hur fåren visar på ”gott vär”.
Håll koll på himlen
Himlen vittnar om det varande vädret, men den kan också hjälpa till med väderprognosen. I arkivet beskrivs till exempel hur man kan studera himlens färg, molnens form, månen och regnbågen för att spå kommande väder. Så här berättar Johan Olsson, född 1862 på Tjörn:
Om himlen är röd före soluppgången ”så bler de uvôrna” och regn före kvällen. Går solen i bank blir det säkert regn om två eller tre dagar. /---/ Är det en solulv blir det regn. Då det är ”jäl” kring månen blir det dåligt väder, och är ”jäla brudda” (ringen bruten) så kommer ovädret från det väderstreck som ringen är bruten. Om ”nyt” ligger får sjömanen stå = (får sjöman vara på däck på grund av dåligt väder) Men om ”nyt” står på ända, då blir det fint väder.
Isof, IFGH 5281 (se hela uppteckning IFGH 5281 i arkivtjänsten Folke Länk till annan webbplats.)
Läs mer
I Folkminnesbloggen kan du läsa om vädertydor utifrån regnbågen:
Var uppmärksam på märkesdagarna
I äldre tider fanns många vädertydor kopplade till olika märkesdagar i almanackan (här kan du läsa mer om märkesdagar). Här kan det vara bra att vara lite förutseende, till exempel finns det en tradition om att de tre sista dagarna i april (Turedagen, Tykodagen och Marianadagen) spår sommarvädret: ”Ture, Tyko och Mariana, de skola sommaren dana”. Men även under själva sommarmånaderna finns märkesdagar som bjuder på vädertydor. Om det till exempel regnar på sjusovardagen den 27 juli blir det regn de kommande sju veckorna.
Läs mer
Se dig omkring
När det knäpper i gamla möbler blir det oväder och faller en smörgås på golvet med smöret neråt blir det regn. Vädertydor begränsar sig inte till naturobservationer och märkesdagar. Det kan du läsa mer om i följande blogginlägg från Folkminnesbloggen:
Läs mer
Fler vädertydor i Isofs arkiv
I Folkminnesbloggen kan du läsa mer om vädertydor i Isofs samlingar:
Sök i arkivtjänsten Folke
Folke är en digital arkivtjänst där du kan ta del av ett omfattande folkminnesmaterial. Här hittar du många berättelser om vädertydor och väderleksmärken från olika delar av Sverige, testa till exempel att söka på ord som vädertydor, väderleksmärken, väderlek och väder.