Bröllop

Bröllop var en stor händelse i livet och kläderna var en viktig del av ceremonierna och festligheterna. Det fanns särskilda kläder för hela brudföljet.

Det fanns olika brudklädslar. Den svartklädda kronbruden (även kallad grannbrud) rankades högst av alla brudar och kronbruden med röd kjol hade den näst högsta rangen.

Förutom brudparet hade även brudpigorna, brudsvennarna och tjocksan (gift kvinna som hjälpte bruden under bröllopsdagen, kallades även brudsätta) en klädkod att förhålla sig till.

Utsyradt med pappersblommor och glasperlor

Så här beskrivs brudens klädsel av Grop Anna Olsdotter (född år 1880) i en uppteckning i Nordiska museet:

Till denna utstyrsel hörde förgylld krona som fästes vid den uppsatta hårknuten, vid kronan var fästad en kort slöja som nådde ungefär på halfva ryggen och var prydd här och där med pärlor och små pappersblommor i färger äfvenså kronan rundt om, och framtill vid hårfästet låg det ett pärlkjä, vid öronen hängde ner stora glassmycken. Klädningen var af svart glansigt tyg med hvita spetsmanschetter vid händerna. Öfver bröstet lades ett hvitt i tresnibb viket kläde som fästes å ryggen, och hörnet framtill fasthölls af skärpet, öfver detta perlkjän större och mindre som täckte hela bröstet ända ner till midjan, midt på bröstet tvärs öfver var det ett kjä af svarvade träbitar målade i guld och silverfärg, tvärs öfver ryggen mellan axlarna satt tre med guld- och silfvertråd inväfda band ’skinbänd’ veckade ’flurä’ och öfverst på varje veck satt en liten röd pappersblomma. Hvitt förkläde (kamres). Rundt kjolen bak hängde det ner ifrån skärpet ’skinbänd’ så långt som kjolen var, och så tätt att klädningen var knappast synlig. Skärpet var af något rött tyg. Under 1840-talet användes några bruna broderade skinnhandskar sedermera gult skinn broderade och med paljetter påsydda handskar och muff af något svart tyg utsyradt med pappersblommor och glasperlor, genom denna var det draget ett hvitt och rödt bokkläde som hängde lika långa å hvarge sida.

Grannbrud och grannbrudgum

Brudpar där bruden har svart klänning och färgglada smycken och dekorationer. Mannen han vit spetskrage över svart rock.

Den svartklädda kronbruden rankades högst av alla brudar. Hon bär här en svart modeklänning från tiden som hyrdes av socknens brudkläderska. Brudgummen var likadant klädd i alla kronbröllop med en vit krage ovanpå blåtröjan.

Bildblock med närbilder på färggranna smycken och detaljer.

Grannbruden är rikt smyckad med färggranna pärlkedjor, och har en slöja pyntad med blommor och pärlor.

Kronbrud med röd kjol

Brud med röd kjol, vitt förkläde och utslaget hår under krona.

Kronbruden med röd kjol har den näst högsta rangen. Hon har utsläppt hår under kronan.

Närbild på handskar och bild av kvinna bakifrån där färgglada band hänger från kjolen.

Kronbruden har röd kjol pyntad med nedhängande brokiga band med invävda färgrika mönster. På händerna har hon handskar med silkesbrodering.

Brudsätta och brudpiga

Kvinna med röd kjol och vit hätta på huvudet.

Tjocksan, även kallad brudsättan, var en gift kvinna som hjälpte bruden hela bröllopsdagen. Hon har röd kjol, grön övertröja och hatt med huckle som hålls fast av ett blommigt sidenband.

Bildblock föreställande kvinna med rödblommigt förkläde och grön övertröja.

Brudpigan bär röd kjol, blommigt förkläde och gröntröja. Håret är ordnat i hårvalkar som täcks helt av två skinband (glitterband). Som smycken har hon glaspärlkedjor och brudkors.