Notiser nr 3/2023

Välkommen Lena!

Porträtt.

Lena Lind Palicki.

Den 1 augusti fick Språkrådet en ny avdelningschef: Lena Lind Palicki. Hon kommer närmast från en tjänst som lektor och ämnesansvarig på Stockholms universitet. Lena skriver också språkspalter i Svenska Dagbladet och är en av författarna till Viktig svenska.

ISO-standard för klarspråk

Nu är den internationella ISO-standarden för klarspråk äntligen klar! Den tar upp styrande principer och riktlinjer för klarspråksarbete. Själva standarden är skriven på engelska men är tänkt att fungera för alla språk. Den finns att köpa från Svenska Institutet för standarder, sis.se Länk till annan webbplats..

Har ni en kontaktperson för klarspråk?

Språkrådet har ett nätverk över kontaktpersoner i klarspråksfrågor runt om i landet. Tanken är att ni som arbetar med klarspråk enkelt ska kunna samarbeta, exempelvis regionalt. Kolla gärna så att din organisation har en kontaktperson, och att namn och kontaktuppgifter är uppdaterade! Listorna finns under Nätverka och samarbeta i vägledningen Arbeta med klarspråk på isof.se.

Ny utgåva av Språklagen i praktiken

Omslag.

Språkrådets vägledning Språklagen i praktiken har kommit ut i en ny utgåva. Den klargör hur språklagens paragrafer bör tolkas i praktiken och ger konkreta tips och råd. Här finns också intervjuer där myndighetsanställda delar med sig av goda exempel och beskriver hur de hanterar språklagens utmaningar. Den finns att ladda ner på isof.se/spraklagenipraktiken.

Ta del av klarspråkskonferensen i efterhand

Föredragen på den nordiska klarspråkskonferensen 2023 med temat informationsförmedling i kristider går att se i efterhand på klarsprog2023.arnastofnun.is/optagelser-fra-konferencen/ Länk till annan webbplats..

Bokomslag.

Får man säga svart?

Hur kan man prata om rasism och föreställningar kopplade till hudfärg och etnicitet på ett inkluderande sätt? I boken Får man säga svart? benar statsvetaren Barakat Ghebrehawariat ut språkliga uttryck och ger förslag på benämningar.

Webbinarium om goda exempel

På internationella klarspråksdagen 13 oktober bjuder Språkrådet in till ett webbinarium. Det är gratis att delta. Vi får ta del av goda exempel från Folkhälsomyndigheten och Västerås stad, och får dessutom en presentation av den nya ISO-standarden. Länk finns
isof.se/231013.

Goda råd inför tolkning och översättning

Utrikesdepartementet har släppt en ny utgåva av Tala för att tolkas, skriv för att översättas. Den ger råd till svenskspråkiga som ska tala och skriva i flerspråkiga sammanhang, exempelvis inom EU. Publikationen finns på regeringens webbplats Länk till annan webbplats..

Se föredragen från Språkrådsdagen 2023

Missade du Språkrådsdagen med temat Finns det rätt och fel i språket? Ingen fara, nu finns filmerna från föredragen publicerade på isof.se/språkrådsdagen2023.

Pristagare på scen.

Katrin Tonnes, Lena Sundström Mattsson och Mia Wadman från Folkhälsomyndigheten tog emot Klarspråkskristallen 2023 av kulturminister Parisa Liljestrand.

Klarspråkskristallen 2024

Är det er tur att vinna Klarspråkskristallen 2024? Redan nu kan du skicka in en nominering genom att berätta om hur ni jobbar med klarspråk. Formuläret finns på isof.se/kristallen.

Ur kalendern

15 maj 2024: Klarspråk, demokrati og digitalisering Länk till annan webbplats., Oslo, Norge (och på distans)

17 maj 2024: Språkvårdsdag om AI och svenskan Länk till annan webbplats., Helsingfors, Finland

20 maj 2024: Klart språk ska ha en standard! Länk till annan webbplats. (på distans)

23 maj 2024: Konferens om talat lätt språk Länk till annan webbplats., Malmö (och på distans)

14–15 november 2024: Språk och rätt, Linnéuniversitetet, Växjö

15 november 2024: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm

27–28 mars 2025: Nordisk klarspråkskonferens, Helsingfors, Finland (på distans)