Språkfrågan: Ska vi twittra, exa eller posta?

Den nya ägaren Elon Musk meddelade i somras att Twitter skulle döpas om till X, möjligen i linje med namnen på hans företag X.com och SpaceX. Så vad ska vi nu säga i stället för de inarbetade twittra, tweeta, retweeta och tweet?

Porträtt.

Ola Karlsson.

Ska vi börja exa eller X:a och skicka en x? Nja, sådana ordbildningar får en alltför otydlig koppling till namnet X (och ja, det är förstås själva det nya namnet som är grundproblemet).

Twittra och tweet kan nog fortsatt fungera under en övergångsperiod för den som vill. Namnet Twitter förekommer trots allt fortfarande inom tjänsten, till exempel i webbadressen twitter.com. ”X, tidigare Twitter” kan också vara ett bra förtydligande att göra i texter en period framåt.

Men såvida inte Musk ändrar namnet igen, eller skrotar tjänsten X, behöver vi snart andra ord. Och då är det enklast att använda de beskrivande och lite tråkiga uttryck som företaget själva anammat: En tweet blir då ett X-inlägg eller ett inlägg på X. Inläggen kan förstås även benämnas notiser, poster och meddelanden, som vi skriver, postar, publicerar eller återpublicerar (för retweeta) på X.

Samma omständliga ord använder vi ju för andra sociala medier, som att skriva på Facebook. Så kanske var det korta och språkligt snärtiga twittrandet bara ett roligt men övergående undantag.

Ola Karlsson
Språkvårdare i svenska, Språkrådet