Nummer 3/2022

I det här numret av Klarspråk är temat språket i valtider.

 • Mer klarspråk i politiken
  Så här i valtider hör man ofta att politiker borde tala mer klarspråk. Kanske inte det vi menar med klarspråk – vårdat, enkelt och begripligt, utan mer att de ska säga som det är, och inte gömma sig bakom generella floskler. Men är det ändå inte ungefär samma sak? Visst skulle det vara lättare att förstå politikerspråket om det var mer konkret? Och det är ju ett vanligt klarspråksråd.
 • Kampen om väljarna – och orden
  De senaste veckornas valkampanjer illustrerar hur politiker använder sig av språkliga resurser som signalord, metaforer och berättelser för att förpacka sina budskap så attraktivt som möjligt. Samtidigt handlar politiken om att språkligt gestalta motståndaren som ett dåligt alternativ – kanske till och med som farlig. Politiken brukar beskrivas som en arena för offentlig deliberation, alltså ett sakligt utbyte av argument mellan deltagarna. Men politiken är minst lika mycket ett fält präglat av makt, konflikt och känslor.
 • Tre frågor till ...
  Björn Appelgren, folkbildningsansvarig projektledare på Internetstiftelsen, om undersökningen Svenskarna och internet: valspecial 2022 .
 • Skrivrådet: Att skriva tal åt andra
  Att skriva någon annans ord är lika mycket ett förtroende som ett samspel. Varje gång jag fått frågan att vara talskrivare är min motfråga: Hur mycket tid har du att träffa mig? Det svåra är nämligen inte att skriva ett tal. Konsten är att skriva ett tal som fångar hur talaren själv uttrycker sig, för det är ju inte mina ord som ska framföras, och då krävs att talaren ger tillit och tid till sin talskrivare.
 • Frågan om språkkrav splittrar riksdagspartierna
  Inför riksdagsvalet 2022 har Språkrådet tagit tempen på riksdagspartierna. Via en enkät har vi kartlagt partiernas inställning till några centrala språkpolitiska frågor.
 • Språkfrågan: Val mellan stora och små
  Några korta skrivregler i valtider
 • Notiser nr 3/2022

Läs nummer 3/2022 som pdf

Förstasidan på Klarspråk.

Prenumera på Klarspråk

Som prenumerant får du ett mejl till din e‑postadress när ett nytt nummer publiceras här. Prenumerationen är gratis och går att avsluta när som helst.