- Startsida
- Lär dig mer
- Webbutställningar
- Göteborgsröster i arkivet
- Toner i Göteborg
- Syskonen Svensson
Syskonen Svensson
Syskonen Svensson föddes i Göteborg under 1900-talets första decennier. I ett rum och kök i Majorna var den egna sången en del av livet.

Syskonen Svensson fotograferade i samband med intervjuerna för boken. Foto: Jan-Erik Jonasson.

Annika Nordström, arkivchef vid Isofs avdelning för arkiv och forskning i Göteborg under åren 2005–2020, är etnolog med inriktning mot folklig vissång. Hennes doktorsavhandling Syskonen Svensson. Sångerna och livet – en folklig repertoar i 1900-talets Göteborg utkom 2002.
Stora delar av forskningsmaterialet har donerats till arkivsamlingarna. Syskonen Svensson – Allan, Astrid, Vera, Edit och Inez – föddes i Göteborg under 1900-talets första decennier. I ett rum och kök på Ölvägen, senare kallad Pölgatan, i Majorna var den egna sången en del av livet.

Foto: Peter Lundvall.
Boken följer främst de tre yngsta systrarnas levnadsberättelser och belyser sångrepertoaren i skilda tider och vardagliga sammanhang – genom skillingtrycksvisor, skämtvisor, ramsor, skolsånger, schlager, allsång, egna födelsedagsvisor och dikter. I början av 1980-talet började Syskonen Svensson att framträda offentligt.
Här kan du lyssna på några exempel från deras repertoar:
Hagavisan
Detta är pappa Arthur Svenssons visa, hans paradnummer, som sjöngs på alla kalas. Den kunde också hans bror Ville, som liksom farfar var skomakare.
Tänk så nära jag var
”Den här visan lärde vi oss av en ung man som hette Karl-Erik. Han var son till våra föräldrars bästa vänner och var ofta hemma hos oss.”
Bagar Bengtsson och andra ramsor
Alla dessa sjöngs hemma på gårdarna i Majorna och när syskonen var tillsammans med andra barn på sommarkoloni. Kanariefågeln hörde Astrid på Spårvägsamatörernas revy. Amanda släng lärde sig Inez av sina klasskamrater, men den fick inte sjungas för skolfröken.
AK-visan
Allan låg ute på AK-arbete vid flera tillfällen under 1930-talet. Denna visa lärde sig Vera på Kexfabriken i Kungälv 1932. Den sjöngs på melodi ”Svarte Rudolf”.
Vem e de? / Killa mig på träskon
Astrid lärde sig denna under sin tid på Kexfabriken i Kungälv någon gång i mitten av 1930-talet. Visan sjöngs när tåget närmade sig Göteborgs Centralstation och man äntligen kunde se slutet på en lång arbetsdag.