Alla talar om AI

”Det senaste inom AI? Jag vet inte, jag har inte kollat mejlen nu på morgonen.” Så lär en expert inom AI, alltså artificiell intelligens, ha svarat när hen fick frågan av en journalist nyligen. Så fort går utvecklingen.

Porträttbild.

Gabriella Sandström.

Idén till det här numret föddes när vi på Språkrådet fick frågor om AI och hur man kan använda det i klarspråksarbetet. Borde alla vi som arbetar med klarspråk och kommunikation känna oss oroliga för våra jobb – eller kan vi tvärtom dra nytta av de nya verktygen? För det enda som är säkert är att vårt arbete kommer att påverkas.

Jag vågar påstå att förkortningen AI är årets komet, inte bara bland initialförkortningar utan i ordförrådet i stort. Genomslaget i samhället har varit enormt, och vi är många som för första gången testat att använda något AI-verktyg.

Själv har jag testat AI-assistenten Chat GPT och försöker lära mig konsten att prompta, alltså skriva instruktioner. Det går lite bättre för varje gång när vi samarbetar. I Skrivrådet ger Ulrika Gotthardsson konkreta tips om hur man kan använda AI som klarspråkskollega.

Jakob Pettersson Svärd skriver om sin undersökning av hur några kommunikatörer använder AI-verktyg och hur det påverkar skrivprocessen och språket.

Vi bjuder också på en intervju med Språkrådets nya chef Lena Lind Palicki. Vad har hon för tankar om framtiden?

Gabriella Sandström
Redaktör för Klarspråk