Notiser nr 2/2023

Grattis till pristagarna!

På Språkrådsdagen delades inte bara Klarspråkskristallen ut. Vi gratulerar ytterligare två pristagare:

Minoritetsspråkspriset 2023 gick till Bengt Pohjanen, för att han med sina många insatser för meänkieli höjt statusen för språket och kulturen och fått människor att känna sig stolta över sitt modersmål.

Erik Wellanders pris 2023 tilldelades språkforskaren Anna W Gustafsson vid Lunds universitet, för hennes undersökningar av texter som social handling, av samtal och texter i vården och av utvecklingen av ordförståelse under senare tid.

Pristagare med diplom och blommor.

Bengt Pohjanen tog emot Minoritetsspråkspriset av kulturminister Parisa Liljestrand.

Pristagare och prisutdelare.

Erik Wellander-pristagaren Anna W Gustafsson tillsammans med prisutdelaren Björn Melander.

Omslag.

Viktig svenska

I Viktig svenska Länk till annan webbplats. ger Lena Lind Palicki och Anders Svensson rekommendationer i olika språkriktighetsfrågor. De skriver också om vad det är vi egentligen pratar om när vi pratar om språk, och om varför vissa språkfrågor väcker så starka känslor. Ett aktuellt exempel är pronomenet dom.

Bristande digitala tjänster

Svenska myndigheter behöver förbättra sina digitala tjänster och involvera användarna mer systematiskt när de utvecklar tjänsterna. Annars kan privatpersoner inte använda de digitala tjänsterna fullt ut. Det här visar en granskning från Riksrevisionen Länk till annan webbplats..

Skriva ux-texter

Mikrotexter, eller ux-texter, är korta texter som hjälper oss att förstå hur vi ska göra för att hitta det vi söker och göra det vi hade tänkt på nätet. Handboken Skriva ux-texter Länk till annan webbplats. av Karin Guldbrand och Helena Englund Hjalmarsson vänder sig till både nybörjare och vana skribenter, designer och utvecklare.

Podden Livet på lätt svenska

Känner du någon som håller på och lär sig svenska? Då kan du tipsa om podden Livet på lätt svenska Länk till annan webbplats.. Där pratar författaren och sfi-läraren Sara Lövestam
om livet i Sverige med Isabelle Stromberg, som studerar svenska. Avsnitten kan handla om allt från skatt och deklaration till hur man tackar för senast.

Omslag.

Att kommunicera vetenskap

Bengt Johanssons och Marie Demkers bok Att kommunicera vetenskap Länk till annan webbplats. handlar om hur forskare kan utveckla sin förmåga att kommunicera vetenskap med omvärlden. Den riktar sig till alla som är intresserade av att nå ut brett i samhället med sin forskning.

bokomslag

Pennvässaren

Pennvässaren – om skrivande på lek och allvar Länk till annan webbplats. är en personlig
och lite annorlunda skrivhandbok som ger tips och inspiration för skrivprocessens olika delar. Författaren och översättaren Alva Dahl skriver om ”själva processen att få ur sig textmassa” och sedan vässa den så noga att den blir läsvärd för andra.

Ur kalendern

14–15 juni 2023: Nordterm 2023, Stockholm (och på distans)

14–15 september 2023: Legal Design Summit Länk till annan webbplats., Helsingfors, Finland

27–29 september 2023: Plain 2023 Länk till annan webbplats., Buenos Aires, Argentina

20 oktober 2023: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm

24 november 2023: För svenska i tiden, Stockholm