Notiser nr 3/2022

Se filmerna från Språkrådsdagen

Missade du vår konferens Språkrådsdagen i maj? Eller vill du återuppleva dagen? Nu finns de filmade föredragen på isof.se/sprakradsdagen Länk till annan webbplats.. Konferensen hade temat politiskt språk, och en av talarna var Charlotta Seiler Brylla som skrivit en artikel här i tidningen.

En kvinna i vit kostym samtalar på en scen med en kvinna med rött lockigt hår.

Moderatorn Lena Lind Palicki samtalar med Milena Podolsak.

Framsidan till Svensk Floskelhandbok

Samlade floskler

Apropå att politiker är förtjusta i floskler. I boken Svensk floskelordbok Länk till annan webbplats. kan man läsa mer om nästan 300 högtravande men intetsägande ord. ”I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot maktspråk, desinformation och tvivelaktig jargong,” säger författaren Fredrik Kullberg.

Framsidan till handboken Skriva lättläst.

Lär dig skriva lättläst

Behöver du skriva ännu lättare än vanligt? Den sprillans nya handboken Skriva lättläst Länk till annan webbplats. av Moa Candil och Bengt Fredrikson hjälper dig att skriva lättlästa texter.

Tre tecknade figurer lyfter upp en blyertspenna.

Klarspråk i utveckling av digitala tjänster

Det norska Digitaliseringsdirektoratet har tagit fram en vägledning i att använda klarspråk när man utvecklar digitala tjänster. Här finns råd för alla faser av projektet: i uppstarten, i samarbetet och i slutprodukten. Och dessutom tips om hur man kan involvera användarna.
Retrleiar om klarspråk i utvikling av digitale tenester Länk till annan webbplats.

En tecknad katt och texten ”memes med katter flyttar fokus i debatter”

Webb om källkritik

Myndigheten för psykologiskt försvar har tagit fram en webbplats för att fler ska förstå vad falsk och vilseledande information kan vara – och bli bättre på att känna igen den: bliintelurad.se. Länk till annan webbplats.

Framsidan på boken Maten i vårt språk.

Språket i maten

I boken Maten i vårt språk Länk till annan webbplats. berättar språkkonsulten Carl Ahlstrand om ord och uttryck som har med mat att göra. Så här i valtider plockar vi fram exemplen valfläsk och rödvinsvänster. Som grädde på moset bjuds det på göteborgsvitsar med mattema.

Framsidan på broschyren Nya vägar för risk- och kriskommunikationen.

Råd om kriskommunikation

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt vårens seminarieserie Nya vägar för risk- och krisinformationen Länk till annan webbplats. i en skrift med samma namn. Här finns goda råd om hur man arbetar inkluderande, överbryggar barriärer och påverkar beteenden.

Klarspråkshjälpen

Du har väl inte missat Klarspråkshjälpen – vårt nya hjälpmedel för dig som vill skriva begripligt? Du hittar den på isof.se/klarsprakshjalpen Länk till annan webbplats..

Ur kalendern

23 april 2024: Språkrådsdagen, Stockholm

23 maj 2024: Dyslexiförbundets konferens om talat lätt språk, Malmö