Mer klarspråk i politiken

Så här i valtider hör man ofta att politiker borde tala mer klarspråk. Kanske inte det vi menar med klarspråk – vårdat, enkelt och begripligt, utan mer att de ska säga som det är, och inte gömma sig bakom generella floskler. Men är det ändå inte ungefär samma sak? Visst skulle det vara lättare att förstå politikerspråket om det var mer konkret? Och det är ju ett vanligt klarspråksråd.

Porträttbild på Ingrid Olsson.

Ingrid Olsson. Foto: Joachim Bago.

Charlotta Seiler Brylla beskriver politikernas kamp om orden utifrån tre exempel: blåbrun, hjärtland och folkhemmet. Vill du veta mer kan du även se hennes föredrag från Språkrådsdagen.

Vi på Språkrådet har skickat frågor om språkpolitik till riksdagspartierna. Alla svarade! Som väntat är de mest oense när det gäller språktest för medborgarskap.

Var hämtar man information inför valet? Det har Internetstiftelsen kollat i en valspecial av undersökningen Svenskarna och internet. Men det gäller att inte påverkas av falsk information. Vi tipsar därför om webbplatsen bliintelurad.se Länk till annan webbplats..

Dessutom får du veta mer om hur man skriver tal. Och när det ska det vara stor respektive liten bokstav på partier och andra valrelaterade uttryck.

Och du – glöm inte att rösta!

Ingrid Olsson
Redaktör för Klarspråk