Notiser nr 4/2020

Klarspråkskristallen 2021
Temat för Klarspråkskristallen 2021 är klarspråksarbete i kristid. Har din organisation kommunicerat på ett föredömligt begripligt sätt under pandemin? Har ni skapat bra rutiner för klarspråksarbetet, som fungerar även vid kriser? Se då till att skicka in en nominering, senast den 8 februari 2021.

Så skriver man begripliga domar
Sällan är klarspråk så viktigt som i domar. Den nya boken Klarspråk för domar hjälper alla som jobbar på domstol att skriva begripliga domar utan att den juridiska precisionen går förlorad. Domarna Britt Björneke och Fredrik Bohlin har skrivit boken tillsammans med Marie Hagsgård och Maria Sundin.

Svenskan i samhället – ny podd om språk
Är du intresserad av språkvård och samhällsrelaterade språkfrågor? Då kan Språkrådets nystartade podd Svenskan i samhället vara något för dig.
I det första avsnittet samtalar språkvårdaren Maria Bylin med språkforskaren Ellen Bijvoet om språkattityder och deras konsekvenser. Det andra avsnittet handlar om vilka språk som syns i offentliga miljöer. Där samtalar Maria Bylin med kollegorna Jennie Spetz och Maria Löfdahl.
Du hittar podden på webbplatsen isof.se eller i de vanliga poddapparna. Tipsa gärna en språkintresserad vän, familjemedlem eller kollega!
Svenskan i samhället: 1. Språkattityder
Svenskan i samhället: 2. Synliga och osynliga språk
Nusvenskans historia
I boken Nusvenska skildrar Anders Svensson den moderna svenskans historia genom 121 utvalda ord – från titelns nusvenska år 1900 till årets coronahälsning. Han beskriver samtidigt hur kraven på ett mer demokratiskt och funktionellt myndighetsspråk ledde fram till det ideal som vi i dag kallar klarspråk.

Grundaren av modern svensk språkvård
Sven-Göran Malmgren och Birgitta Agazzi berättar i biografin Bertil Molde. Språkvårdare och folkbildare om den kanske mest inflytelserika svenska språkvårdaren på 1900-talet. Bertil Molde var i många år chef för Svenska språknämnden och hade tidigt en modern syn på svenska språket, vilket ibland väckte reaktioner.
Vill du hitta svar på dina språkfrågor?
Undrar du hur vi språkvårdare gör när vi svarar på språkfrågor? Eller vill du själv kunna hitta svaren utan att behöva kontakta oss? Då ska du lyssna på två av de senaste avsnitten av radioprogrammet Språket i P1. I ett avsnitt förklarar Ylva Byrman hur man använder Svenska skrivregler, Frågelådan, SAOL, Svensk ordbok och databasen Korp. I det uppföljande avsnittet berättar Henrik Rosenkvist var man hittar svar på språkfrågor om äldre ord och uttryck.
Språket i P1 23 november 2020: Så hittar du svar på språkfrågor– om SAOL, Korp och nutida språkfrågor Länk till annan webbplats.
Språket i P1 30 november 2020: Så hittar du svar på språkfrågor– om SAOB, Hellquist och etymologi Länk till annan webbplats.

Bok om vanliga korrekturfel
Journalisten och språkrådgivaren Eva Sahlström ger i sin senaste bok Vanliga korrekturfel – och hur du åtgärdar dem handfasta tips och råd om hur man korrekturläser såväl egna som andras texter.