Prata inte med hat i munnen

Debattklimatet blir allt mer hätskt och hetsigt. Det är inte ovanligt att vi som arbetar på myndigheter måste svara på mejl eller samtal med rena påhopp eller hot.

Porträttbild på Ingrid Ohlsson.

Ingrid Olsson. Foto: Joachim Bago.

Det här numret av Klarspråk fokuserar på detta. Vad händer med oss och samhället när det hatiska, giftiga eller toxiska språket normaliseras? Och hur utbrett är det egentligen? Du får också experternas bästa tips för att svara på otrevliga mejl.

Vi på Språkrådet är ganska förskonade från elakheter. Häromveckan var en läsare mycket upprörd över en tidningsartikel. Mejlet innehöll hårda ord som ”språklig horrör” och skribenten ondgjorde sig över såväl journalistkåren som utbildningsväsendet och språkvården. Jag hittade inget språkfel i texten, så jag svarade ”vad är du så upprörd över?” Då kom det ett ursäktande svar. Hen hade reagerat för snabbt. Det var ju bara en lite ovanlig meningsbyggnad med objektet först.

Om du blir upprörd över något i det här numret är mitt råd att du sparar ditt mejl som utkast och låter det ligga över natten. Läs nästa dag igenom det igen och fundera över om du fortfarande vill trycka på skickaknappen. Som det moderna ordspråket lyder: prata inte med hat i munnen!

Ingrid Olsson
Redaktör för Klarspråk