Notiser nr 1/2023

Omslag.

Språkrådet rekommenderar

Äntligen finns vår nya bok om språkriktighet, Språkrådet rekommenderar – perspektiv, metoder och avvägningar i språkriktighetsfrågor. Boken går att ladda ner som pdf från vår webbplats (isof.se/sprakradet-rekommenderar) och kan även köpas som tryckt bok.

Språkarbetare i samarbete

Missade du vårt webbinarium Språkarbetare i samarbete i oktober? Filmerna finns på vår webb. Här finns bland annat tips om hur myndigheter kan samarbeta och hur man får med sig chefen i arbetet. Du hittar filmerna på isof.se/sprakrabetare-i-samarbete.

Gruppbild.

De språkarbetare som samarbetade om att göra webbinariet.

Svenskan går bananer

Alexander Katourgis underhållande bok Svenskan går bananer – en bok om översättningar som syns har kommit i en ny upplaga.

Omslag.

Klarspråk lönar sig!

Att skriva om texter till klarspråk ger en avkastning på 30 till 300 procent. Det visar den nyutkomna norska rapporten Gevinster av klart språk i norske kommuner. Du hittar rapporten och ett webbinarium där den presenteras på klarsprak.no Länk till annan webbplats..

Inkluderande kris- och samhällsinformation

Rapporten Inkluderande kris- och samhällsinformation – en kunskapsöversikt med praktiska råd är ett samarbete mellan Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den har tagits fram av Yvonne Eriksson, Mälardalens universitet, och Catharina Nyström Höög, Stockholms universitet.

Du blir vad du säger

I antologin Du blir vad du säger – om hatspråk, yttrandefrihet och vikten av ett demokratiskt samtal diskuterar författare och journalister det allt hårdare samtalsklimatet.

Visioner om språk

Språkrådet och Svenska Akademien har låtit fem språkvisionärer ta fram var sin vision om den språkpolitiska framtiden. Du hittar kortversioner av visionerna (och kan lämna in en egen!) på isof.se/sprakvisionen.

Expertparadoxen

När ska man lyssna på forskarna, och när vet man om forskarna har fel? Det reder Emma Frans ut i den nyutkomna boken Expertparadoxen.

Språkbruk och normer i fokus

Läroboken Språkbruk och normer i fokus innehåller övningar, dilemman och rollspel som kan hjälpa till att motverka kränkande språkbruk och negativa normer. Boken riktar sig främst till er som arbetar med barn och unga i åldern 10–16 år men kan även användas i andra åldrar och andra sammanhang.

ABC för gamla och nya svenskar

Ett vanligt sätt att lära sig läsa är en abc-bok, men de är oftast tänkta för barn. Bo och Axel Åkerström har skrivit ABC för gamla och nya svenskar för vuxna som vill träna sin svenska på ett lite roligare sätt.

Arkitektsvenska

Omslag.

För den som är arkitekt och håller på att lära sig svenska finns nu läroboken Arkitektsvenska som skrivits av Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux i samarbete med Sveriges Arkitekter. Boken
finns på arkitekt.se/arkitektsvenska Länk till annan webbplats..

Ur kalendern

22 april 2024: Klart språk ska ha en standard! Länk till annan webbplats. (på distans)

23 april 2024: Språkrådsdagen, Stockholm

17 maj 2024: Språkvårdsdag om AI och svenskan Länk till annan webbplats., Helsingfors, Finland

23 maj 2024: Konferens om talat lätt språk Länk till annan webbplats., Malmö (och på distans)

14–15 november 2024: Språk och rätt, Linnéuniversitetet, Växjö

15 november 2024: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm