”Nu har vi bevis för att alla tjänar på klarspråk”

Fyra frågor till den amerikanske juridikprofessorn Christopher Trudeau som gör en internationell studie om vikten av klarspråk i juridiska texter.

Christopher Trudeau, juridikprofessor på Thomas M. Cooley Law School, Western Michigan University, USA, publicerade 2012 en studie som visade att allmänheten föredrar klarspråk, The Public Speaks: An Empirical Study of Legal Language. Nu leder han en internationell uppföljning med nära 800 personer i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Hur kan vi få jurister att använda klarspråk?

Från tidigare studier vet vi att domare föredrar klarspråk, så om vi kan presentera data som visar att allmänheten föredrar klarspråk har vi tagit bort de främsta hindren som jurister ofta framhåller – att domare och klienter förväntar sig att juridiskt språk ska se ut på ett särskilt sätt.

Vad kan vi som förespråkar klarspråk lära oss av dina studier?

Min första studie visade att ungefär 80 procent av klienterna och allmänheten föredrar klarspråk när de får välja. Den nya studien undersöker även hur ofta människor möter juridiskt språk på sin arbetsplats. Vi hoppas att den kan stödja föreställningen att människor ofta möter juridiskt språk utanför rättsprocessen och att jurister borde skriva alla juridiska dokument på klarspråk.

Vilka är de viktigaste resultaten från er nya studie?

Anställda slösar ofta bort värdefull arbetstid på att förstå invecklad juridisk information på sina arbeten. Klarspråk bidrar därför till att öka produktiviteten på arbetsplatsen – alla tjänar på klarspråk, och nu har vi data som bevisar det.

Vad tycker människor om latin och jargong i juridisk information?

Båda studierna har visat att människor föredrar ett längre textstycke om det är tydligt och förklarar jargong och juridiska facktermer. Det här är ett av de viktigaste resultaten som jurister kan ta med sig: Om du måste använda jargong eller juridiska facktermer, lägg till en extra mening eller två som förklarar dem för icke-jurister. Det kommer att uppskattas.