Tre frågor till ...

... Annika Lantz, komiker och programledare för Lantzkampen i P1.

Porträtt.

Annika Lantz. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Kan du ge exempel på rolig myndighetskommunikation?
Det kan vara ofrivillig humor, men i väntrummet på Folktandvården sitter två affischer som jag skrattar åt varje gång jag ska kontrollera mina amalgamfyllningar. Den ena föreställer en talgoxe som sitter på en pinne fäst på en fågelholk, men hen kommer inte in för där finns inget hål. Den andra är ett fotografi med två barnhänder och en blockflöjt, men den går inte att spela på för den har inga hål. Texten lyder: Nollhållsvisionen.

Har du något tips till myndigheter om hur de kan använda humor för att nå ut?
Jag som en stor del av mitt vuxna liv har önskat mer humor överallt i samhället har på sista tiden börjat undra om humor verkligen ÄR önskvärt i alla lägen. Ibland kanske det skulle vara bra att bara vara tydlig med sin vision, men på ett intressant sätt.

Finns det risk att medborgare tappar förtroendet om myndigheter är för roliga?
Humor måste behärskas till fullo om man ska använda det i så viktiga sammanhang som myndighetskommunikation. Väldigt få kan det. Dåligt skoj kan få folk att tappa förtroende för vem eller vad som helst. Dessutom är det ett vanskligt kommunikationsverktyg eftersom humorn ofta uppstår i tvetydigheter. Det gör ett humorbaserat budskap omöjligt att kontrollera eftersom betydelsen skapas först i kontakt med var och en.