Latkes till Chanukka

Under den judiska högtiden Chanukka, tempelinvigningsfesten, serveras potatisplätten latkes som kopplas till berättelsen om återinvigningen av Jerusalems tempel.

Chanukka är en åtta dagar lång ljusfest till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel år 164 f. Kr. Högtiden inleds 25 Kislev vilket oftast infaller i december.

Olja i maten

Potatisplättar.

Latkes.

Under högtiden serveras ofta mat som är friterad eller stekt i olja. Ett exempel är latkes, en slags plättar gjorda på potatis och lök som steks i en stor mängd olja.

Maten återknyter till berättelsen om tempelinvigningen där just oljan spelar en viktig roll. Vid återinvigningen av templet fanns det enligt traditionen bara olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja.

Maten en viktig symbol

I flera av de judiska högtiderna maten en viktig symbol för högtidens berättelser. Under den judiska påsken, pesach, håller man seder som är en rituell måltid då man äter sådant som ska påminna om uttåget ur Egypten. På sedertallriken finns bland annat bittra örter som ska symbolisera slaveriets bitterhet och det osyrade brödet matza som symboliserar att man vid flykten inte hann jäsa brödet. Under den judiska nyårsdagen Rosh hashana äts mycket sötsaker för att symbolisera önskan om ett sött och gott nytt år.