Fantasifulla former för festfaten

Får det lov att vara en pepparkaksmotorcykel? Vår tids fantasifullt formade pepparkakor är del av en tradition med gamla anor.

Pepparkaksformar.

Klassiska figurer som hjärtor och grisar har fått sällskap av älgar, ubåtar och motorcyklar. Foto: Eva Thelin.

I Sverige har vi ätit pepparkakor sedan medeltiden, och tidigt fick kakorna vackra former och dekorationer. Från slutet av 1500-talet tryckte man ut kakorna i träformar med utskurna reliefmotiv i botten. I Sverige började man mer allmänt baka pepparkakor i Sverige först på 1800-talet.

Trämått ersattes av plåtmått

I slutet av 1800-talet gick man över till att kavla ut degen och skära ut motiv, antingen på fri hand eller efter en pappersmall, eller stansa ut dem med hjälp av utstickare av bleckplåt. Plåtmåtten framställdes vid bleckslageriverkstäder, men den som var händig kunde också tillverka dem själv.

Några av de äldsta motiven är hjärtat, grisen, bocken, gubben och gumman. Många av de gamla måtten har inte någon direkt anknytning till julen, utan föreställer ofta olika geometriska former eller någon typ av löv.

Dinosaurier och älgar

På senare år har motiven på pepparkaksmåtten blivit allt mer varierade. Bocken, grisen, gubben och gumman har fått konkurrens av motorcyklar, igelkottar, ubåtar och älgar. Måtten kan också vara tillverkade av plast och ha skrivits ut på 3D-skrivare.