Vem är Jansson?

Ansjovisgratängen Janssons frestelse är en självklarhet på många julbord. Men vem är egentligen den där Jansson med frestelsen?

Janssons frestelse på plåt på julbord.

Janssons frestelse är en ansjovisgratäng med rötter i 1800-talets ansjovislådor. I dag är maträtten ett närmast obligatoriskt inslag på många julbord och smörgåsbord.

Vilken Jansson som fått ge namn åt maträtten är oklart. Namnet dök upp på 1930-talet och har ofta kopplats ihop med operasångaren Pelle Janzon (1844–1899), men maträtten kan även ha namngivits efter den populära filmen Janssons frestelse som hade premiär 1928.

Lindström, Melba och Wallenberg

Jansson är hursomhelst inte ensam om att låna ut sitt namn till en maträtt. Flera maträtter har fått sitt namn efter kändisar och kungligheter, till exempel Filé Oscar efter kung Oscar II, Peach Melba efter operasångerskan Nellie Melba och Wallenbergare efter finansfamiljen Wallenberg. Andra maträtter har fått namn efter sin skapare eller person som gjort rätten känd, till exempel Biff à la Lindström som namngivits efter kapten Henrik Lindström som sägs vara den som på 1860-talet introducerade rätten på ett hotell i Kalmar.