Julmat på finska

Porkkanalaatikko (morotslåda), rosolli (sillsallad) och joulutorttu (jultårta). Här tittar vi närmare på den finska julmaten.

Uppdukade maträtter.

Lådrätter och karelska piroger – klassiska inslag på det finska julbordet.

Julmaten i Finland har många likheter med den svenska julmaten. Även i Finland äter man julskinka eller kalkon, sill, gravad och kallrökt lax, lutfisk och risgrynsgröt. Glögg och julöl finns med bland de traditionella dryckerna.

Men det finns även andra, typiskt finska rätter som inte ingår i det svenska julbordet. De finska ugnsgräddade lådrätterna kålrots-, morots- och leverlåda samt sötad potatislåda är en mycket viktig ingrediens på det finska julbordet. Skinkan är traditionellt gråsaltad, det vill säga saltad utan nitrit som ger skinkan en röd färg, och tillagad i ugn.

Till det finska julbordet hör även rosoll, rödbetssallad med sill, som ofta serveras med sås bestående av vispad grädde med rödbetssaft.

På många finska julbord återfinns även karelska piroger. Pirogerna består av rågmjölsdeg och en fyllning av risgrynsgröt eller potatismos, och de äts gärna tillsammans med äggsmör. Särskilt i östra Finland är det vanligt att man även äter gryträtten karelsk stek till jul.

Till efterrätt äter man risgrynsgröt, och till kaffet förutom pepparkakor även jultårtor, som är stjärnformade smördegsbakverk fyllda med plommonsylt.

Liten julmatsordlista

Hur frågar man efter en karelsk pirog, morotslåda eller äggsmör på finska? Här kommer en ordlista med några av julens maträtter.

Julmat ordlista

Svenska/finlandssvenska

Finska

glögg

glögi

gravlax

graavilohi

Janssons frestelse

janssoninkiusaus

julskinka

joulukinkku

jultårta

joulutorttu

julöl

jouluolut

kalkon

kalkkuna

kallrökt lax

kylmäsavulohi

karelsk pirog

karjalanpiirakka

karelsk stek

karjalanpaisti

kålrotslåda

lanttulaatikko

köttbulle

lihapulla

leverlåda

maksalaatikko

lussekatt

luciapulla

lutfisk

lipeäkala

morotslåda

porkkanalaatikko

pepparkaka

piparkakku

prinskorv

prinssinakki

risgrynsgröt

riisipuuro

revbensspjäll

grillikylki

rosoll, sillsallad

rosolli

rödkål

punakaali

sill

silli

senap

sinappi

sötad potatislåda

imelletty perunalaatikko

ägg

kananmuna

äggsmör

munavoi