Är summan av kardemumman att det är mumma med mumma?

Glögg och mumma är två drycker som ofta förknippas med julen. Båda dryckerna har många hundra år på nacken, men var från början inte särskilt förknippade med just julen.

Julbricka med glögg och lussekatter.

Glögg

Dagens julglögg består vanligen av sötat vin (eller saft) som kryddas med exempelvis kardemumma, kanel, kryddnejlika och ingefära. Den serveras het, ofta tillsammans med russin och mandlar. Glögg i bemärkelsen kryddat starkt vin, har serverats i Sverige sedan medeltiden. Namnet glögg, förr även glödg, är bildat till verbet glödga, alltså hetta upp till glödande tillstånd.

Mumma

Mumma är i dag en benämning för mörkt, sött och starkt öl, framför allt för en blandning av mörkt öl och sockerdricka. Ibland tillsätts även starkvin, sprit och kryddor. Men när mumman först dök upp i Sverige på 1500-talet var den en särskild slags mörkt och starkt öl som importerades från Tyskland. Ordet mumma är sannolikt bildat till den tyske 1400-talsbryggaren Christian Mumme. Att mumma varit en populär dryck i Sverige märks i uttryck som smaka mumma ’smaka gott’ och det är mumma (för x) ’det gör gott (för x)’.

Kardemumma då?

Kardemumma kan visserligen användas som krydda i mumma, men orden har inte med varandra att göra. Ordet kardemumma har använts i svenskan sedan 1400-talet, lånat från latinets cardamo´mum, som i sin tur kommer från grekiskans karda´mōmon med samma betydelse. Sannolikt är det en bildning av två ord, ka´rdamon, ’krasse’, och a´mōmon, en benämning på en indisk kryddväxt.

Till kardemumma har vi bildat åtminstone ett populärt uttryck: summan av kardemumman, som använts i svenskan sedan slutet av 1800-talet. Kardemummans roll här är förstås bara att rimma på summan, och uttrycket är antagligen bildat som en variant på latinets summa summarum.