Kär kål till julbordet

Brunkål, grönkål, rödkål ... På många håll i landet dyker kål i olika former upp på julbordet.

Julskinka på bädd av grönkål.

Kål har en lång historia som föda i Sverige. Den är en av våra första kända köksväxter och odlades redan under vikingatiden. Kål finns i en mängd olika varianter: grönkål, vitkål, rödkål, blomkål, broccoli, brysselkål, kålrot och rova är några av de vanligaste i Sverige.

Brunkål och långkål

Vitkålen har haft en stark ställning i Skåne, och här anrättades ofta brunkål av den. Det innebär att man bryner den strimlade kålen och kokar den i sirap och vinäger eller fläskspad. I södra Halland och på Bjärehalvön var det grönkål som gällde och då gärna i form av långkål. Långkål är hackad grönkål som tillreds genom stekning och kokning. Fortfarande i dag serveras ofta just brunkål och långkål som tillbehör till julskinka i de södra delarna av landet.