Chanukka

Channuka är en judisk högtid som firas till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel år 164 före vår tideräkning.

Tempelinvigningsfesten

Chanukka (även translittererat hanukka) är en åtta dagar lång ljusfest till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 före vår tideräkning, sedan det under maccabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna.

Högtiden inleds 25 Kislev vilket vanligen brukar infalla i december.

Chanukka kallas ibland också för ljusfesten eller tempelinvigningsfesten. Ordet chanukka är hebreiska och betyder just ’invigning’.

svartvit illustration av chanukkaljusstake med åtta armar

Illustration: Alva Skog.

Ljusfesten

Vid återinvigningen av templet fanns det enligt traditionen bara olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Channukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus i en chanukkaljusstake till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra och så vidare tills alla åtta ljus tänds den sista kvällen. I ljusstaken finns förutom de åtta ljusen en liten ljushållare, en shamash. Ljuset i den tänds först och sedan använder man det ljuset för att tända de åtta andra ljusen. Ljusen placeras i ljusstaken från höger till vänster, men ljusen tänds från vänster till höger.