• Huvudmeny

Minoritetsspråk

I Sverige talas och skrivs uppemot 200 olika språk, till exempel kurdiska, engelska, sydsamiska, wolof, arabiska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk. 

Aktuellt

  • Starkt stöd för språkens bevarande – särskilt bland unga

    För tredje gången har allmänhetens kunskap om och attityd till Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk undersökts. Resultatet visar bland annat att 25 procent av de tillfrågade inte kan nämna något av Sveriges fem nationella minoritetsspråk, men att stödet för att språken ska leva vidare är starkt.
  • Sverigefinnarnas dag

    2010 valde Sverigefinländarnas delegation Carl Axel Gottlunds födelsedag, 24 februari, till Sverigefinnarnas dag. Dagen har firats sen 2011.
  • Anmälan öppen till Modersmålsdagarna 2021

    Är du modersmålslärare i jiddisch, meänkieli eller romska? Nu bjuder Skolverket och Isof in till en digital konferens med fokus på erfarenhetsutbyte och inspiration.

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om minoritetsspråk

Till rådgivning för minoritetsspråk

Facebook

Uppdaterad 14 januari 2021