• Huvudmeny

Dialekter

En dialekt är en språkart som talas av invånarna inom ett avgränsat geografiskt område, men alla dialekttalande inom ett visst område talar inte exakt likadant.

Vi arbetar med att bearbeta, bevara och bygga ut våra dialektsamlingar och med att forska och informera om svenska dialekter. Samlingarna består av inspelningar och skriftligt material och är tillgängliga för alla.

Aktuellt

  • Jul på Isof

    Äldre julkort föreställande en rödklädd tomte vid en gärdesgård. I bakgrunden syns skog. Det är snö och skymning. Jul- och nyårshelgerna väntar, vilket påverkar Isofs öppettider. Läs mer om vad som gäller, och vad du kan roa dig med i väntan på att vardagen drar igång igen.
  • Svart på vitt på Arkivens dag

    Äldre fotografi föreställande en grupp på fyra personer som ser ut att skratta tillsammans. Arkivens dag arrangeras årligen runt om i Sverige för att uppmärksamma allmänhetens rätt att utforska de svenska arkiven. I år medverkar Isof i tre digitala evenemang.
  • Ny programserie lär gymnasieelever om språk och dialekter i Sverige

    En skärmdump från en videospelare på webben. I rutan syns en kvinna som sitter på en stol i en färgglad miljö. Hon ser ut att tala när bilden tas, och gestikulerar med händerna. På bilden står det "bakre R" textat. I webbserien Svenska förklarad på UR play berättar Isofs språkexperter om svenska dialekter och de nationella minoritetsspråken.


Kontakt


Dialektfrågor
:  0200-24 33 00

Telefontid: tisdag–torsdag, 
10–12 och 13–15

E-post
dialekter@isof.se

Mer om kontakt och rådgivning.

Facebook

Uppdaterad 05 februari 2021