Förnamn i Sverige - kortfattat namnlexikon

Förnamn i Sverige - kortfattat namnlexikon

I lexikonform ges grundläggande upplysningar om ursprung, ålder, betydelse och frekvens för förnamn som bärs av fler än 400 personer i Sverige.

Författare: Eva Brylla
Utgivningsår: 2004

Även förekomst i de nuvarande rikssvenska och finlandssvenska namnlängderna anges. Här finns uppgifter om mycket gamla inhemska namn som Åsa och Ulf, om nya modenamn som Ronja och Moa samt om namn som har en kort historia i Sverige men en lång historia i andra länder, som Kevin, Zoran och Fatima. Sammanlagt behandlas drygt 1 300 namn samt ett antal varianter.

I ett inledande kapitel ges också en historisk översikt över namnskick och namngivningsprinciper, över namnen i almanackan samt en redogörelse för gällande lagstiftning.

Namnsdagar i almanackan

Webbplatsens Namnsdagar i almanackan är baserad på boken Förnamn i Sverige. Här hittar du namnen i almanackans namnlängd, med en förklaring av vad namnet betyder, hur länge det har funnits och när förnamnet varit populärt. I almanackan kan du söka på namn efter datum. Här kan du även söka bland almanackans namn efter bokstav.