- Startsida
- Lär dig mer
- Levande traditioner
Levande traditioner
Nationell förteckning över immateriella kulturarv i Sverige
-
Skicka förslag till förteckningen
Skicka in ditt eget förslag till Levande traditioner.
-
Kategorier
I förteckningen finns flera olika kategorier, till exempel hantverk och musik.
-
Om förteckningen
Inom ramen för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.
-
Sjunga skålvisor (snapsvisor, nubbevisor, supvisor)
Snapsvisan är en skålvisa och tillhör en av våra äldsta visgenrer. Än i dag förs den stora mängden snapsvisor vidare genom muntlig tradition.
-
Kaleromernas berättartradition
12 januari 2022Hos kaleromerna finns en berättartradition som haft stor betydelse för gruppen. I berättandet förs viktiga kunskaper och erfarenheter vidare mellan g…
-
Stállutraditionen
12 januari 2022Stállu är en av huvudkaraktärerna i samiskt berättande. I traditionella berättelser beskrivs han som en ond men lättlurad jätte som jagar renar och s…
-
Håvfisketraditionen i Tornedalen
Fiske genom håvning är en traditionell fiskemetod som än i dag praktiseras i Tornedalens olika forsar. Varje fors har egna delägarlag på ömse sidor o…
-
Levande rollspel – lajv
17 januari 2018I ett lajv gestaltar varje deltagare en påhittad karaktär i en påhittad miljö. Rollspelet kan utspela sig i en fantasivärld eller i en särskild tid o…
-
Fäbodkultur
30 september 2015Småskaligt gårdsbruk i skogs– eller fjällbygd.
-
Sagobygden
15 september 2015I Sagobygden, som innefattar Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner, berättas fortfarande om trollträd, trollens julafton, bortbytingar och spöken.
-
Klapp-, rams- och sånglekar
20 augusti 2014So makaroni, Ria Ra och Bro bro breja är exempel på klapp- och sånglekar som förekommer på många skolgårdar. Lekarna överförs muntligt från barn till…